-
Industri
-
El
Det er energitungt at producere grøn energi. Welcon i Give forbruger 10 mio. kWh om året på at producere tårne til vindindustrien. Nye solceller på tagene skal nu levere 1 mio. kWh strøm til vindfabrikken. Målet er 10 mio kWh.
- Hvis vi ikke skulle arbejde målrettet på at blive CO2-neutrale i vores produktion, hvem skulle så?
Welcons administrerende direktør Jens Pedersen er bevidst om, at der skal ske noget for at balancere det store energiforbrug på 10 millioner kWh, som virksomheden vil have efter en ny stor udvidelse, der skal levere tårne til gigantiske vindmøller i de kommende års grønne omstilling.
Tidligere havde Give-virksomheden fem ældre vindmøller stående ved virksomheden, hvoraf to lokale gårdmænd ejede de to. Her fik fabrikken dele af sin strøm dækket. De gamle møller er nu nedtaget og solgt videre – og den nedtagelse indgik i tilladelsen til at opsætte ti store vindmøller på den anden side af motorvejen, som Welcon ikke har aktier i.
CO2-neutral med sol
Nu kan der ikke opsættes flere vindmøller i området. I stedet har Welcon opsat 5.500 kvadratmeter solceller på dele af fabrikkens tage. Derfra skal en million kWh hvert år sendes direkte fra anlægget på tagene ned i produktionen og bruges på at skære, svejse, slibe og male i produktionen.
- Vi har et klart mål om, at vi år efter år sætter flere solceller op, indtil vi producerer hele forbruget på Welcon på de 10 millioner kWh årligt fra solen på tagene, lyder ambitionen fra Jens Pedersen.
Welcon har investeret seks millioner kroner i det nye solcelleanlæg. De kommende års strømpriser vil afgøre, hvor hurtigt den investering igen er tjent hjem. Ud over at spare CO2, så sparer produktionen på Welcons tage også hele ledningsnettet for en stor belastning, fordi energien forbruges på stedet. Det er en samfundsmæssig gevinst ifølge Dansk Solcelleforening, der oplever, at netop mange virksomheder har tagarealer, der kan udnyttes til solenergi.
Sol på mange tage
- Kunderne er både virksomheder med 10-20 mand og store fabrikker med et forbrug over en million kWh. Alle vil gerne tage toppen af elpriserne. Samtidig er der en fordel i, at disse virksomheder medvirker til at tage toppen af trykket på ledningsnettet ved at levere egen elproduktion midt i de travle dagstimer, sagde Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening, i 2022 om industriens egenproduktion.
De høje energipriser har hen over det seneste år fyret op under lysten til at investere i solceller blandt andet på de mange virksomhedstage landet over, mener Realkredit Danmark. Af samme grund er realkreditinstituttet nu begyndt at værdiansætte ejendomme med solceller på en ny måde, så der bliver taget højde for den merværdi, solcellerne giver.
Markant vækst
- Solceller er meget egnet til mange virksomheder, fordi de allerede har bygninger, som er klar til at få solceller på taget. Vi tror på, at markedet for solceller kan vokse markant, og som realkreditinstitut vil vi også gerne være med til at vise vejen og skabe et endnu større incitament til at investere i solceller. Det er en gevinst for miljøet, men for den enkelte virksomhed giver det også flere muligheder – både i forhold til at etablere selve solcellerne, men naturligvis også i forhold til at nedbringe ens udgifter til strøm, siger Kamilla Hammerich Skytte, der er administrerende direktør i Realkredit Danmark.
Ti solrige forslag
Se webinar om mulighederne i solceller på bygninger her:
Investering i solceller (tekniq.dk)
Dansk Solcelleforening arbejder sammen med TEKNIQ Arbejdsgiverne på at fjerne en række bureaukratiske forhindringer, der både er uhensigtsmæssige og forsinkende for etablering af solcelleanlæg. Det handler om mere smidig sagsbehandling og muligheden for at have produktion på flere matrikler, der deler produktionen fra solcellerne.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har i 2022 lavet ti forslag, der kan sætte mere skub i solenergi i Danmark: