-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Vi er gået ind i årets første sommermåned, og UV-indekset ligger nu højt. Når indekset er over 3, er det arbejdsgiverens ansvar at forebygge risikoen for sundhedsskadelig udsættelse for solens stråler. En ny vejledning fra BFA er klar.
Reglerne om beskyttelse mod solstråling er ifølge chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne klare.
- Først og fremmest skal man som arbejdsgiver tænke i kollektiv beskyttelse som solskærm, parasol, og muligheder for at arbejde i skyggen, siger chefkonsulenten.
Når overdækning ikke kan lade sig gøre, så skal det på anden måde sikres, at arbejdet udføres forsvarligt. Og det kan betyde, at de ansatte kan beskyttes med egnede solcremer, hvor det almindelige arbejdstøj ikke dækker. Det vil typisk være mellem kl. 12 og kl. 15 i sommerhalvåret fra 1. april til 1. september.
De sidste 10 dage af maj var UV-indekset over 5 på alle dage, så solcremen har været påkrævet. Dagens UV-tal kan tjekkes hos DMI via dette link: UV-indeks | DMI
Solcreme på job
- Det er arbejdsgiveren, der skal stille solcremen til rådighed som et personligt værnemiddel under arbejdet. Solcremen skal altså forblive på arbejdspladsen som arbejdsgiverens ejendom. Solcremen må kun bruges når man er på arbejde, siger Lone Alstrup.
De ansatte skal ifølge vejledningen medvirke til at sikre et godt arbejdsmiljø. De skal følge de retningslinjer, der er på virksomheden, for at forebygge udsættelse for solstråling, der indebærer risiko for hudkræft.
-
3 gode råd fra BFA Byge & Anlæg
- Opsæt overdækninger herunder fx pavilloner eller parasoller, arbejd i skyggen og overvej, om det er muligt at planlægge arbejdet væk fra solen, så risikoen nedsættes.
- Kan dette ikke lade sig gøre, så dæk huden med beklædning. Anvend fx beklædning som dækker arme og ben, brug arbejdshandsker samt hovedbeklædning med bred skygge fx en kasket eller en sikkerhedshjelm. Vær opmærksom på at beskytte nakken. Der findes også arbejdstøj af godkendt materiale med en ultraviolet beskyttelsesfaktor på 50+
- Der kan være steder på kroppen, hvor det ikke altid er praktisk muligt at beskytte sig med beklædning (fx ansigt herunder læber og hænder). Her kan anvendes solcreme. I disse tilfælde har arbejdsgiveren pligt til at stille solcreme til rådighed. Påfør rigeligt med solcreme og læbepomade med en beskyttelsesfaktor på mindst 15 (mellemfaktor). Gentag flere gange i løbet af arbejdsdagen efter behov eller anvisninger på produktet. Ved sart hudtype bør man bruge højere faktor efter behov.