-
Industri
Mere end hver 10. industrivirksomhed i TEKNIQ Arbejdsgiverne henter nu strømmen ned fra solceller, viser en ny medlemsundersøgelse. Det er bæredygtigt – og en god forretning.
- Solceller på eksempelvis fabrikstage er så oplagte at udbrede i den grønne omstilling. Strømmen bliver produceret bæredygtigt på taget og brugt på samme lokation, siger bæredygtighedschef Troels Hartung fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Økonomien er en vigtig faktor, som har fået industrien til at kigge imod taget. Elprisernes himmelflugt i 2022 satte ekstra skub i udbredelsen af solceller til nedbringelse af omkostninger.
- Vi kalkulerer med en tilbagebetaling på 3-4 år på vores anlæg, der dækker halvdelen af vores årsforbrug på ca. en mio. kWh. Det svinger med elpriserne, men det er en fornuftig investering, sagde direktør Brian Basse fra Ålsrode Smede- og Maskinfabrik i forbindelse med omtalen af virksomhedens udfordringer med at få godkendt det nye solcelleanlæg på 425 kWh.
Et andet eksempel fra metalindustrien er Thorup Smed som med et 33 kW-anlæg producerer godt halvdelen af et elforbrug på 40.000 kWh om året på sine tage. Her kalkuleres også med en tilbagebetaling på 3-4 år.
LED og varmepumper
Metalindustriens medlemmer er i foråret blevet spurgt om, hvilke grønne tiltag der er gjort på virksomheden. Højeste tal er for belysning og klimaskærm med 40 pct. af virksomhederne. Her vurderes det, at belysning og skift til LED-kilder dominerer.
Mere end hver femte industrivirksomhed har også skiftet gas og olie til ikke-fossile varmekilder. Det vil i praksis sige fjernvarme eller varmepumper, som kan levere varme og brugsvand til virksomheden og administrationen. Og så har mere end hver 10. virksomhed altså investeret i solceller.
- Undersøgelsen peger tydeligt på, at der tages mange grønne tiltag i metalindustrien. Det er vigtigt. Uheldigvis har hver fjerde virksomhed ikke taget grønne tiltag overhovedet. Det er især de mindre virksomheder. Dette skyldes de omkostninger, der er forbundet med grønnere løsninger. Større virksomheder har flere ressourcer og teknologisk kapacitet til at indføre flere grønne løsninger. Men de mindre virksomheder gør ifølge undersøgelsen en indsats for den grønne omstilling ved at tage nogle enkelte grønne skridt, siger økonom Kajani Thangarajah, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Automatisering
I undersøgelsen er medlemsvirksomhederne også blevet spurgt til, hvilke udviklingsmuligheder de ser for deres virksomhed. Her er det især uddannelse af medarbejderne og større automatisering som bliver omtalt af industrivirksomhederne. Omkring hver femte i undersøgelsen ser udviklingsmulighed i den grønne omstilling.