-
El
-
VVS
Lange og uigennemskuelige godkendelsesprocedurer har betydet, at Ålsrode Smede- og Maskinfabrik nu i mere end otte måneder haft et fuldt færdigt solcelleanlæg på tre tage – uden at kunne tænde for kontakten. Smedemester Brian Basse er dybt frustreret.
- Det nærmer sig snart et år, hvor jeg har haft investeret 2,5 mio. kr i et fuldt og færdigt solcelleanlæg til vores produktion uden at kunne producere. Teknisk er det bare at trykke på knappen. Men alt for lang sagsbehandling hos først forsyningsselskabet og senere Green Power Denmark står i vejen, lyder det frustreret fra Brian Basse.
Maskinfabrikken i Grenaas industrikvarter har lagt solceller på tagene for selv at kunne producere omkring halvdelen af den million kWh, som produktionen forbruger om året. Hvis ellers anlægget kunne køre for fuld kraft, så ville det være en attraktiv investering.
- Jeg vil gerne se en fornuftig forrentning af min investering – og så vil vi gerne have en grønnere og mere bæredygtig produktion ved at producere vores eget el på vores egne tage. Men det er unægtelig svært, når papir og bureaukrati står i vejen for, at vi kan tænde for produktionen, siger Brian Basse.
Urimelige krav
Der er tale om tre forskellige anlæg med hver sin tavle. Det første og mindste anlæg på ca 50 kW er installeret i en hal, hvor installatøren ELCON fik kablet og godkendt anlægget hurtigt og effektivt på under en måned.
I sommeren 2023 producerede 50 kw-anlægget al nødvendig strøm til den ene hal – og gav endda en lille indtægt på 500 kr. på en måned. De gode erfaringer ser virksomheden frem til at få fra det samlede anlæg.
Men de to andre anlæg har en kapacitet på samlet 375 kW og er i anden kategori, som betyder en mere krævende godkendelsesprocedure hos forsyningsselskaberne. Det arbejde har Ålsrode fået ELCON’s lokale afdeling til at tage sig af i samarbejde med ingeniører hos leverandøren af solcelleanlægget, der ligger inde med data og viden.
Installatøren har mange gange haft en utålmodig Brian Basse i røret.
- Vi forstår godt kundens utålmodighed i sådan en sag. Vi oplever fra forsyningsselskabet Konstant, at vi bliver mødt med andre krav til dokumentation og detaljer end fra andre selskaber, vi arbejder med. Og med hvert nyt krav skal vi vente adskillige uger på svar på noget, som vi uden problemer fik godkendt hos et andet af landets over 50 forsyningsselskaber. Det tager tid igen og igen, fortæller serviceleder Morten Kirkegaard fra ELCON.
Retur fire gange
Lige nu er Ålsrode Maskinfabriks anlæg sluppet igennem nåleøjet og er godkendt hos forsyningsselskabet Konstant. Nu ligger anlægget på bordet hos Green Power Denmark. Her har ELCON for fjerde gang måttet uddybe materiale og sende ny dokumentation. Hos ELCON i Grenaa krydser de nu fingre for, at der kan tændes for solcellerne snart, så sol på taget kan blive til energi på maskinfabrikken her i foråret efter otte måneders bureaukrati.
- Selvfølgelig skal reglerne følges. Og selvfølgelig bliver vi som installatører også klogere efter hver sag. Men der er stærkt behov for mere strømlinede processer for alle selskaber, siger Morten Kirkegaard fra ELCON.
Krav: Fast tidsplan
Det er TEKNIQ Arbejdsgiverne ganske enig i. Der er en løbende dialog med de mere end 50 danske forsyningsselskaber og Green Power Denmark om at få strømlinet hele processen omkring godkendelse af færdige solcelleanlæg.
- Solceller på fabrikstage er så oplagt at udbrede i den grønne omstilling. Strømmen bliver produceret bæredygtigt på taget og brugt på samme lokation. Så skal det være effektivt at få godkendt et færdigt anlæg. Men realiteten er, at vi oplever alt for meget uforudsigelighed på tværs af 50 selskaber, selvom reglerne er ens. Det er ikke tilfredsstillende, og det skal ændres. Vi arbejder for, at kunder og installatører kan vide, hvordan, hvor hurtigt og hvornår et anlæg kan være i drift, siger bæredygtighedschef Troels Hartung fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Bæredygtighedschefen opfordrer forsyningsselskaberne til at give en tidsmæssig behandlingsgaranti, så man som solcellekunde ved, hvad man har at rette sig efter. Det er på ingen måde tilfredsstillende at skulle vente i otte måneder, understreger Troels Hartung.
Tabet
I Grenaa kan Brian Basse kigge over på nabovirksomheden Termas tage. Her har solcelleanlægget på taget stået i over et år uden at være i fuld drift pga de samme bureaukratiske hindringer.
- Jeg spekulerer på, hvem der skal betale mine tab. Det er jo en pæn stor investering, som vi ikke har fået afkast af i mere end otte måneder. Og vi ved stadig ikke, hvornår anlægget må tændes, slår Brian Basse fast.
-
Solceller på taget
Ålsrode Smede- og Maskinfabrik ligger i Grenaa.
70 ansatte
Forbruger ca 1 mio. kWh om året
425 kw solceller skal levere ca halvdelen
Pris: 2,5 mio. kr.
Forventet tilbagebetaling: 3-4 år
www.aalsrode.dk