-
El
Sol- og vindenergi er på få år blevet så god en investering, at investorer ikke længere er afhængige af offentlige støttekroner. Den øgede efterspørgsel lægger pres på elnetselskaberne.
Store solcelleanlæg og vindmøller breder sig ud over markerne eller skyder i vejret rundt omkring i landet helt uden de offentlige tilskud, som før var motoren i den vedvarende energi.
For eksempel planlægger tøjkoncernen Bestseller at opføre landets største solcellepark på 125 megawatt uden tilskud, og Vestas vil opføre den første helt støttefrie vindmøllepark i Hirtshals.
Læs også: Ny solcellepark skal levere strøm til 80.000 danskere
Det jyske elnetselskabet N1 har lige nu gang i syv ansøgninger om nettilslutning for større solcelle- og vindmølleparker på 12-60 megawatt, der forventes i drift i 2019-2020. Også andre elnetselskaber oplever et boom, som lægger pres på deres tekniske sagsbehandling, det skriver Ritzau,
– Vi har set en kraftig udvikling i en årrække især på vind, men solen er også kommet kraftigt med, og vi ser større og stadigt mere konkurrencedygtige anlæg. Når et pensionsselskab stiller med pengene, så går det hurtigt ud over stepperne, siger seniorspecialist Frits Krejberg fra N1 til Ritzau.
Efterspørgsel skaber pres
Elnetselskaberne er forpligtede til at tilslutte de sol- og vindanlæg, der godkendes af kommunerne, og mens det var nemmere at følge med vindmøllerne, som tog betydeligt længere tid i planlægningen, så kan solcelleanlæg køre meget hurtigere igennem planprocessen – ofte tager det omkring et halvt år. Det skaber pres på elnetselskaberne.
Og de store anlæg møder ikke altid lige stor lokal opbakning.
Læs også: Godser satser på solcelleanlæg
Branchechef Kristine Grunnet fra Dansk Energi genkender presset på kommuner og elnetselskaber, fortæller hun til Ritzau.
– Solcellerne er kommet så langt ned i pris, så vi ser større aktører øjne en forretning i store energianlæg, siger hun og forsætter.
– Samtidig kommer der øget fokus på den lokale opbakning eller modstand til sol- og vindanlæg. Det er den største udfordring lige nu, siger hun.