-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
I mange tilfælde kan det tage over et halvt år at få godkendelse til at etablere solceller. Det resulterer i tab af grøn energi og at den bæredygtige udvikling bremses.
I Børsen kunne man tidligere på ugen læse om MC Emballages lagerhal i Hinnerup, hvor der ligger rækker efter rækker af solceller klar til brug med det formål at sikre billig, grøn energi til emballageleverandøren. Men virkeligheden er en helt anden, for selv om solcellerne har været klar siden marts, må de ikke levere strøm, og virksomhedens millioninvestering er uden effekt på ubestemt tid.
Solcelleanlægget har kostet virksomheden 1,5 millioner, men står nu et halvt år senere stadig i en ubrugelig venteposition til stor frustration for MC Emballage. Ifølge Dansk Solcelleforening, der organiserer virksomheder i solcellebranchen, står MC Emballage ikke alene med problemet:
- Det er et problem, som mange af vores medlemmer kan genkende, og som vi har prøvet at gøre noget ved i løbet af året, udtaler formand for foreningen og ejer af FK Sol, Flemming Kristensen til Børsen.
Det er desværre ikke unikt, at projekter kan opleve ventetider på omkring et halvt år. Når en virksomhed skal installere et nyt solcelleanlæg, skal det ved endt installation godkendes. I Berlingskes konkrete case vil det være elnetselskabet, Konstant Net, der skal stå for sagsbehandlingen. De gør opmærksom på, at det manglende dokumentation, der er skyld i forsinkelsen af godkendelsen.
Eksperter ryster på hovedet
- Det er jo noget juks. Når folk gør det rigtige, laver investeringerne og får det tekniske på plads, så skal der ganske enkelt være styr på at få dem godkendt langt hurtigere. Et halvt år er helt uforståeligt. Man kan spare en masse transport ved at producere strømmen, hvor den skal bruges. Det er den type anlæg, vi har brug for, udtaler professor i energisystemer ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen til Børsen.
Ifølge ham er industrivirksomheders anlæg et oplagt sted at benytte solceller, da forbruget passer godt med solcellernes produktion, og da der typisk vil være veldimensionerede forbindelser til elnettet, der kan modtage overskydende strøm fra solcellerne.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er man helt enige med Brian Vad Mathiessens analyse og Bæredygtighedschef Troels Hartung kan kun ryste på hovedet ad den forfejlede proces:
- Det er jo helt håbløst, at man både spilder grøn energi og lader virksomhedernes fremsynede millioninvesteringer syne hen. Det har også den afledte effekt, at det kan afskrække andre virksomheder i at tage det store spring det er, at lave en markant investering i grøn energi. Det er præcis det modsatte vi har brug for, så vi er nødt til at finde en løsning, der muliggør investeringer i grøn energi i stedet for at besværliggøre dem, konstaterer han.