-
El
-
VVS
Hos Dalmose El-Service koster kringlede procedurer og bureaukrati hver uge mange arbejdstimer for at tilmelde nye solcelle-anlæg til netselskabet, forklarer direktøren.
Ordren er i hus, og solcelleanlægget er bestilt til kunden. Men så begynder de virkelige udfordringer at tårne sig op for Dalmose El-Service i Slagelse.
Prisstigninger og lange leveringstider er et vilkår i øjeblikket – også på solceller – men den virkelige udfordring opstår, når anlæggene skal tilmeldes hos netselskabet. Her er der lange sagsbehandlingstider for tilmeldinger til nettet, og derudover skal man begynde helt forfra, når sagen endelig bliver behandlet ved selv de mindste fejl i tilmeldingsblanketten.
Af samme grund har elinstallatøren valgt at placere alt arbejdet med tilmeldinger hos en enkelt medarbejder, som står for at finde vej gennem det kringlede system.
- Det kan tage over en time per tilmelding af et solcelleanlæg, og når vi sælger mange anlæg i øjeblikket, så løber det op. Forrige uge solgte vi eksempelvis 15 anlæg, siger Ole Richter Christensen, elinstallatør og direktør i Dalmose El-Service.
1. Sæt konkrete mål i den nationale solcellestrategi
Regeringen skal fremlægge en samlet strategi for solceller i løbet 2022. Her er det vigtigt, at solceller på bygninger bliver tænkt med på lige fod med andre anlægstyper, og at der bliver opstillet konkrete målsætninger for udbygningen.
2. Ryd op i regelvirvaret
Reglerne omkring selv mindre solcelleanlæg er i dag så komplicerede, at de får virksomheder til at give op på forhånd. Det skal være meget lettere og enkelt at komme i gang. Solenergi skal være noget, vi deler. De regler, der forhindrer eller gør det mere besværligt at dele strøm med naboen, med andre virksomheder eller inden for kommunens ejendomme skal fjernes.
3. Solenergi skal være noget, vi deler
De regler, der forhindrer eller gør det mere besværligt at dele strøm med naboen, med andre virksomheder eller inden for kommunens ejendomme skal fjernes.
4. Sol skal kunne betale sig for kommuner og regioner
Kommuner og regioner skal have bedre mulighed for at investere i solcelleanlæg, der dækker eget forbrug. Samtidig skal energien kunne anvendes i andre kommunale ejendomme end dén, hvor solcelleanlægget er opsat uden afgiftsmæssige konsekvenser.
5. Gør det enklere at finansiere solcelleanlæg
Tredjepart skal kunne leje tagarealer til opsætning og drift af solcelleanlæg som anlæg på lejet grund. Det vil gøre finansieringen af taganlæggene nemmere, hvis tredjeparter kan investere i et anlæg uden at skulle have noget med selve bygningen at gøre
6. Etabler et rådgivende videncenter
Bygningsejere ved for lidt om, hvordan de bedst udnytter solens potentiale for energiproduktionen og installation af taganlæg kan accelereres når virksomheder og kommuner får let adgang til rådgivning omkring etablering af taganlæg.
7. Netselskaberne skal aktivt fremme solceller
Netselskaberne er vigtige samarbejdspartnere og sidder med nøglen, når der skal etableres solcelleanlæg. Derfor skal de arbejde for udbygningen og måles på, hvor mange GW de bidrager til at få installeret i løbet af et år.
8. Gennemskuelige priser
Afgiftssystemet er blevet så kompliceret, at det er vanskeligt at gennemskue, hvad en megawatt egentlig koster, afhængig af hvilken type anlæg, man vælger. Derfor må vi have udviklet en særlig beregner med transparente forudsætninger.
9. Gentænk betalingsdesignet for solceller på bygninger
Der er i dag en grundlæggende ubalance i den måde, vores afgiftssystem på området er skruet sammen på. Det tager ikke udgangspunkt i det, der burde være målet, nemlig hvordan vi kan få så meget grøn energi så hurtigt som muligt. Derfor må vi til tegnebordet en gang til.
10. Sagsbehandlingen skal speedes op
Hos mange netselskaber tager det alt for lang tid at få godkendt og tilsluttet solcelleanlæg. Det skal der gøres noget ved
Installationsvirksomheden er et af eksemplerne på, hvordan bureaukrati og ulogiske regler begrænset antallet af solceller og bæredygtig energi. Særligt på landets mange tagflader. Af samme grund har TEKNIQ Arbejdsgiverne i fællesskab med Dansk Solcelleforening og Ingeniørforening, IDA netop sat fokus på den udfordring med en ny analyse.
”Sol over Danmark – barrierer og løsninger for solceller på bygninger” tegner ikke bare et billede af besværligheden, men kommer også med 10 klare anbefalinger til politikerne. Se mere faktaboksen eller læs hele analysen.
El-installatør og direktør Ole Richter Christensen fra Dalmose El-Service er frustreret over de besværlige og tidskrævende procedurer i forhold til tilmelding af solcelleanlæg til netselskaberne.
Foto: Joachim Rode