-
Industri
Tre jyske erhvervsskoler er gået sammen om at skabe en smedeuddannelse med et mere grønt fokus. Her får genbrug, energibesparelse og bæredygtighed en langt større rolle i undervisningen. Det grønne skal smitte af ude i virksomhederne.
Projektet kaldes "Grøn Smed." Det er blevet til virkelighed i et partnerskab med erhvervsskolerne Tradium i Randers, Learnmark i Horsens og UCRS i Ringkjøbing-Skjern. Samarbejdet er støttet af VILLUM FONDEN og har som formål at fremme bæredygtighed inden for uddannelsesområdet.
Målet er at lave et målrettet grønt undervisningsmateriale, som bliver frit tilgængeligt for samtlige danske erhvervsskoler.
- Uden smede kan vi ikke drive den grønne omstilling. Uanset om der skal bygges flere vindmøller eller udrulles fjernvarme, så er smedene en vigtig del af det. Derfor er det vigtigt, at vi giver vores smedeelever grønne handlekompetencer, som de kan bruge, når de er udlærte, siger Anders Flyvbjerg Christensen, som er uddannelsesleder ved Tradiums smedeuddannelse.
På HI-Messen i oktober holdt han et oplæg for metalbranchen om projekt "Grøn Smed" og de områder, hvor de tre erhvervsskoler vil satse på at forbedre smedenes grønne kompetencer i fremtiden.
Fem indsatser
Forbedringen skal ske på følgende fem områder:
- At bruge ressourcer optimalt
- Forbedre arbejdsprocesser for at undgå fejl og spild
- Slukke for maskiner, der ikke er i brug
- Genanvendelse af materialer
- Mere uddannelse
På Tradium har eleverne også haft mulighed for at anvende genbrugsmetal i deres øvelser. Lærlingene har allerede arbejdet med bæredygtighed i praksis på netop den måde, som der lægges op til i projekt Grøn Smed.
- Vi har blandt andet brugt genbrugsmetal til at lave en svejseøvelse. Her har vi eksempelvis bygget en model af en bro, fortæller smedeeleven Eik Toke Hørsdal fra Tradium på skolens hjemmeside.
Chefkonsulent Johnny Kristensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne peger på, at den grønne omstilling vil sætte nye standarder for, hvordan vi håndterer de materialer, smedene arbejder med. Ressourcespild i form af materialer, energiforbrug og uhensigtsmæssige produktionsprocesser er de lavthængende frugter - og de skal plukkes først.
Første skridt
- Men det er blot det første vigtige skridt på vejen mod en grønnere produktion. Det er min vurdering, at branchen også er nødt til at kigge på ny teknologi, nye bearbejdningsmetoder og nye materialer inden for en overskuelig fremtid, siger Johnny Kristensen, der sidder med i styregruppen bag Grøn Smed-projektet.
Med det nye undervisningsmateriale skal erhvervsuddannelser kunne skabe en forbindelse mellem teori og praksis, hvor eleverne får værdifulde kompetencer til at forme en mere bæredygtig fremtid.
Grønnere svend
Men hvordan vil metalvirksomhederne mærke, at smedeuddannelserne får en grønnere profil?
- Efter en mere grøn smedeuddannelse vil en mester få en svend hjem, der eksempelvis er fokuseret på at genanvende materiale i stedet for bare at gå på lageret efter en ny plade. Og en svend, der helt naturligt slukker svejseanlægget og andre energislugere, når der ikke er behov, siger siger Anders Flyvbjerg Christensen.
Stål er noget af det mest CO2-belastende materiale. Men de grønne smede vil også komme igennem uddannelsen med en forståelse af, at uden smede og stål, så sker den grønne omstilling slet ikke. Der er masser af stål i vind, sol, biogas og eksempelvis fjernvarme.
- Smedene er jo den afgørende brik i hele den grønne omstilling. Vi laver og monterer anlæggene. Den grønne fortælling om jobbet som smed skal nå ud til de unge, så de kan vælge faget til, siger uddannelseslederen fra Tradium.
-
Fakta Grøn Smed
- Deltagende erhvervsskoler: Tradium, Learnmark og UCRS
- Formål: At uddanne smede med grønne kompetencer
- Mål: Undervisningsforløb og materialer til smedeuddannelsen på alle landets erhvervsskoler
- Finansiering: Villum Fonden med over 2 mio. kr.
- Tidshorisont: Færdiggjort ved udgangen af 2024
-