-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Smedemester René Hjortgaard har i år revet tre dage ud af en travl hverdag for at bukke, skære og svejse en gulvlampe med tre hold elever fra Helsingørs ældste folkeskole-klasser. Elevernes begejstring for jern er en god oplevelse. Håbet på sigt er flere lærlinge. Smedemesteren mangler tre lige nu.
René Hjortgaard har normalt tre smedelærlinge under oplæring på Hjortgaard Smede & Montage i Hornbæk, hvor virksomheden fokuserer på bygningstål, trapper, gelænder og altaner. Men netop nu er det kun lykkedes at finde én lærling. Og når han er uddannet til sommer, så står der ikke en oplagt kandidat klar til at komme i lære. Det efterlader smedemesteren med tre sæt hænder for lidt i den daglige produktion – og nogle opgaver må han derfor takke nej til.
- Vores situation med manglende lærlinge viser tydeligt, at smede-branchen står med en meget stor udfordring med at tiltrække unge mennesker. Det bør vi alle som metalvirksomheder tage et medansvar for. Jeg investerer tid ved at give nogle folkeskoleklasser en oplevelse af at arbejde med jern en hel dag og dermed skabe interesse for håndværket, fortæller René Hjortgaard.
Lav en lampe
Virksomheden i Hornbæk samarbejder med Skolepiloterne på Helsingør Ungdomsskole, der organiserer oplevelsen med at være smed for en dag. Dagen foregår i ungdomsskolens lokaler, hvor smedemesteren har klassen sammen med en faglærer fra ungdomsskolen og klassens egen klasselærer.
Dagens opgave for klassen er at fremstille en gulv-arkitektlampe fra tegning til færdig lampe. Eleverne skal løse hver en del-opgave i fremstillingen. Der skal både skæres rør og stangstål op til lampen. Der skal valses elementer til lampen og bores huller med en søjleboremaskine. Endelig skal der også svejses, før lampen er klar til ledning og fatning.
Lampeprojektet giver ikke bare en fornemmelse for alle smedefagets forskellige metoder. Det giver også de unge muligheder for at sætte praktik på nogle af deres skolefag, når der skal regnes elementer ud til lampen.
Jern begejstrer
- Det er dejligt at møde begejstringen hos de unge, når de oplever, at man kan bearbejde jern til et produkt – en lampe. I hver klasse er der typisk 2-3 elever med evner og interesse, som for alvor er interesseret efter dagen. Og jeg har da også ansat en elev som fejedreng. Men for mig er det ikke en kortsigtet indsats for lærlinge. Det er en langsigtet investering i at skaffe flere faglærte, siger René Hjortgaard.
Når lampen er svejset og samlet, så tager ungdomsskolen sig af den sidste samling med fatning og pære. Ungdomsskolelæreren tager nogle dage senere ud og afleverer lampen til klassen og skolen. Samtidig giver det besøg en ekstra snak med eleverne om at arbejde som smed og bruge viden fra skoleundervisningen.
Åben dørene
- Jeg vil håbe, at mange virksomheder vil investere tid og energi på sådanne samarbejder med folkeskoler. Det løser ikke en lærlingemangel fra den ene dag til den anden. Det er en langsigtet investering for erhvervsuddannelserne. Og man er både godt træt og glad efter sådan en hel dag med ivrige elever, siger René Hjortgaard.
Smedemesteren har tidligere deltaget med sin virksomhed i uddannelsesdagen Mini Skills Helsingør, hvor lokale virksomheder laver workshops med skoleeleverne fra hele 7. årgang i kommunen. Det er sådan, han er kommet i kontakt med Skolepiloterne og Ungdomsskolen, der faciliterer Mini Skills. Smede-forløbet er en videreudvikling af det samarbejde.
Matematik bliver brugbart i virkeligdheden, når der skal regnes diameter til en lampe
-
Smedien
Hjortgaard Smede & Montage
Hjemby: Hornbæk
Ejer: René Hjortgaard
Ansatte: 12
Lærlinge: Normalt 3 – aktuelt 1
Speciale: Bygningsstål, altaner etc.