-
VVS
Forsyningstilsynet har afgjort, at Halsnæs Varme A/S bliver tvunget til at adskille omkostningerne til fjernvarmeunits og den kollektive varmepris. Samtidig brydes det kommunale monopol på levering og service af fjernvarmeunits. Det glæder installatør John Eriksen, der gjorde Forsyningstilsynet opmærksom på sagen.
Halsnæs Varme A/S kan ikke længere indregne udgifter tilknyttet til fjernvarmeunits i varmepriserne i de ejendomme, som selskabet forsyner med fjernvarme. Sådan lyder afgørelsen fra Forsyningstilsynet, der dermed gør det mere overskueligt for fjernvarmekunderne, hvad de betaler for fjernvarme, og hvad de betaler for fjernvarmeunits. Samtidig gøres der op med Halsnæs Varmes monopol på fjernvarmeunits. Det betyder, at installatører nu kan tilbyde installation og service af fjernvarmeunits til kunderne i Halsnæs Varmes forsyningsområde. Afgørelsen betyder også, at andre varmeselskaber må gentænke deres abonnementsordninger.
Inden afgørelsen stod Halsnæs Varme alene for at indkøbe, eje, installere og servicere fjernvarmeunitten hos alle deres varmeforbrugerene, som via en abonnementsordning, betalte en månedlig ydelse. Det både undrede og frustrerede John Eriksen, der er ejer af autoriseret vvs-installatør Arne Frandsen A/S.
- Det var egentlig som forbruger, at jeg startede med at rejse sagen. Jeg kunne ikke se, hvorfor jeg ikke selv havde lov til at vælge udbyder af fjernvarmeunit, siger John Eriksen.
Monopolbrud med mod på mere
Afgørelsen åbner nye døre for lokale installatører, der nu får muligheden for at levere og servicere fjernvarmeunits i Halsnæs Kommune.
- Nu kan både jeg og alle mine installatørkollegaer igen tilbyde produkter til forbrugerne. Nogle vil måske sige, at det er dyrere at handle hos installatører – men det tror jeg ikke, det er på den lange bane. For det står i forsyningsselskabers koncept, at de må tilpasse prisen til deres udgifter – og de har det som bekendt med at vokse, siger John Eriksen.
Afgørelse med perspektiv
Afgørelsen har betydning for mere end bare Halsnæs Kommune, pointerer Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Afgørelsen er et stort skridt i den rigtige retning, og den øger den frie konkurrence. Det rækker langt udover Halsnæs Kommune og kan få stor betydning for fremtidige fjernvarmeprojekter i hele landet, siger Nicolai Siegumfeldt.
Den udlægning møder opbakning fra John Eriksen, der håber, at alle hans kollegaer er opmærksomme på udviklingen.
- Nu er det bare vigtigt at få budskabet spredt. Jo længere det bliver holdt hemmeligt, jo længere vil man som installatør gå glip af eventuel forretning på et forkert grundlag, siger John Eriksen.