-
El
-
VVS
Med regeringens nye udspil bliver naturgassen sendt til tælling, og fra 2030 er det helt slut. Det er den rigtige vej at gå, men der er stadig en række ubesvarede spørgsmål frem mod skæringsdatoen, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Allerede i år kan installatørerne danne sig et overblik det fremtidige landskab af energikilder til opvarmning i Danmark. Husejere med gas- eller oliefyr skal nemlig i løbet af 2022 have besked på, om de har udsigt til fjernvarme eller for eksempel skal investere i en varmepumpe, når naturgassen bliver helt udfaset i 2030, lyder det i regeringsudspillet ”Danmark kan mere II”, som blev præsenteret tirsdag.
Tiltagene i udspillet er den rigtige vej at gå, men samtidig melder der sig en række spørgsmål, som kræver klare svar, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Det er en rigtig prioritering, at 400.000 boligejerne med olie- eller gasfyr skal have brev allerede i år, men hvis beskeden i brevet er, at ”du kan få fjernvarme i 2028”, hvor stiller det så borgere i mellemtiden? Og bliver det privatøkonomisk attraktivt, eller er den enkelte bedre stillet med varmepumpen, når tiden kommer? Der er behov for, at man giver den enkelte boligejer meget klar besked om præcis tidshorisont og økonomi, og også hjælper med nogle midlertidige foranstaltninger, hvis fjernvarmen har lange udsigter, siger Troels Blicher Danielsen, der er administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Husk at fjerne stopklodser
Regeringens mål er at få fjernvarmenettet helt udrullet i 2028, og senest i 2030 skal den traditionelle naturgas være erstattet af biogas. Det gælder både husstande og virksomheder.
I udspillet er der også lagt op til lang række grønne initiativer, som ud over naturgas, fjernvarme og varmepumper også tæller solcelleanlæg og CO2-beskatning. Alt sammen fine initiativer, hvis man fra myndighedernes side husker at fjerne stopklodserne på vejen, mener Troels Blicher Danielsen.
– Det er vigtigt, at man under forhandlingerne får kigget på de bureaukratiske stopklodser, der eksempelvis gør det unødigt besværligt for både kommuner, virksomheder og private boligejere at etablere nye anlæg. For eksempel virker det decideret fjollet, at en virksomhed ikke må dele el fra deres eget solcelletag med virksomhedens anden bygning, hvis de to bygninger ikke ligger på samme matrikel.
Fakta fra regeringsudspillet:
- 100 procent grøn gas i husholdninger, virksomheder mv. i 2030
- Fuld udrulning af fjernvarme senest i 2028
- Husejere med gas- eller oliefyr skal i 2022 have klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller fx skal have varmepumpe. Brevet vil også indeholde information om støttemuligheder og yderligere rådgivning.
- Det bliver billigere at låne penge til grøn opvarmning. Der etableres bl.a. et investeringsvindue i 2023 til 2028 for grønne varmekilder
- Målrettede tilskudspuljer til udskiftning af olie- og gasfyr til husstande med lave indkomster og samtidig fordobling af støttebeløbet pr. varmekilde.
- Fremrykning biogasproduktionen, herunder et planlagt udbud
- Fremrykning og midlertidig øgning af indvindingen af gas i Nordsøen på allerede licensbelagte felter
- Fjernelse af eventuelle administrative barrierer, så Tyra-feltet kan producere naturgas hurtigst muligt.
- Afsøgning af muligheden for at øge den danske gasforsyning via Baltic Pipe
Læs hele udspillet her
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet/ Danmark kan mere II