-
Industri
EU har vedtaget en klimatold, så import fra industrier i tredjelande med lavere standarder for CO2-reduktioner ikke får en konkurrencefordel. Det skal stoppe eksempelvis billig sort stål produceret helt uden grønne hensyn i lande som Kina, Vietnam eller Tyrkiet.
Klimatolden bliver implementeret fra den 1. oktober 2023, og fra den dato skal virksomheder kunne dokumentere CO2-udledningen på det stål, jern og aluminium, som importeres fra lande udenfor Europa.
Men selve tolden på varerne indføres først fra den 1. januar 2026.
- Vi så helst, at man ikke havde den her told. Vi vil helst have et frit og lige marked, men lige nu spiller vi i Europa ludo med fire brikker, og de andre spiller med tre. Så vi ligger og taber til de lande fra Asien, som sender produkter af for lav kvalitet til en for lav pris. Det er godt, at der bliver taget hånd om det, og jeg tror, at det vil påvirke danske virksomheder positivt, at de får en større og mere fair spilleplade, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Klimatolden, som på dansk har det mundrette navn “CO2-grænsetilpasningsmekanismen”, er et omstridt værktøj, som USA og andre store lande har forsøgt at tale EU fra at indføre. Det er et blandt en række klimatiltag, som EU-Kommissionen har vedtaget med det overordnede formål at etablere en klimaneutral økonomi.
Opkrævning i 2026
Men spørgsmålet er, hvad sker der de næste tre år, indtil tolden rent faktisk opkræves.
- Det kedelige svar er, at man må vente til 2026. Men markederne har det med at indrette sig efter den kommende lovgivning. Så hvis man har nogle store projekter, som rækker ud over 2026, så vil det påvirke markedet allerede nu, så projektet bliver ensartet, siger Maria Schougaard Berntsen.
Europas producenter af kunstgødning, cement og metal hører til blandt EU’s store klimaforurenere. Men fordi de er i hård konkurrence med virksomheder i resten af verden, slipper de i dag for at betale for den CO2, de udleder. Den nye klimatold skal forhindre, at virksomheder presses til at flytte CO2-tung produktion ud af EU til lande med mindre skrappe klimaregler. Og det skal give andre lande uden for EU et incitament til også at indføre høje CO2-afgifter.