-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Når lærlinge fra mere end 50 forskellige erhvervsuddannelser fra den 2. februar dyster om at blive Danmarks dygtigste indenfor deres fag, så er de ikke kun ambassadører for fagene. De repræsenterer også de virksomheder, der er i gang med at oplære dem.
Fælles for fire af de virksomheder, vi har talt med, der har deltagere med til DM i Skills, er, at det er første gang, at de har en lærling med ved konkurrencen. Hos VVS-installatørvirksomheden Friland VVS ApS i Søborg er man virkelig stolt af lærlingen Mads, der snart er færdigudlært VVS-energispecialist.
- Det er en cadeau både til ham, men også til os. At han er blevet udtaget til Skills betyder, at vi har gjort det rigtige. Men det er mest hans fortjeneste, og vi er meget stolte, siger Rasmus Friland, indehaver af Friland VVS ApS.
El-installationsvirksomheden El-Dam ApS i Jægerspris er også stolte over at have deres første lærling til at repræsentere faget og virksomheden.
- Jeg er megastolt over at Luckas er med, og det bliver supersjovt at følge, hvordan det kommer til at gå derovre til Skills, siger Anders Leopold Verup, indehaver hos El-Dam ApS.
Skulderklap til virksomheden
Det er nemlig et klap på skulderen til de virksomheder, der er med til at uddanne de dygtige lærlinge, der skal deltage i DM i Skills. Hos Semtek Maskinfabrik A/S på Mors kendte man ikke til konkurrencen før industriteknikerlærlingen Williams blev udtaget, men man har nu fået øjnene op for, hvilken betydning det har.
- Det betyder jo, at vi som virksomhed har gjort noget af det rigtige og givet vores lærling et ansvar og mulighed for at udvikle sig, og vi har givet ham lov til at lave fejl. Og for Williams vedkommende har han taget ansvaret og vokset ekstremt meget med opgaven, siger Søren Maigaard Hyldig, indehaver af Semtek Maskinfabrik A/S.
Også i Hobro hos smedevirksomheden TA Stål ApS er man begejstret for, at klejnsmed-lærlingen Mathias deltager.
- Det betyder da noget både for mig som mester, men også for svendene, at vi har lært ham noget, og at det lige er her sådan en dygtig lærling er endt. Det er vi da stolte og glade over. Ét er, at vi er stolte over, at han er kommet med, men det er jo også en oplevelse for ham som lærling at komme med. Bare det at man er med og får lov til at vise, hvad man kan, siger Thomas Andersen fra TA Stål ApS.
TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer virksomhederne til at se mulighederne i, at deres lærlinge bliver udtaget og deltager ved DM i Skills. For udover at være ambassadører for deres fag, er de jo også ambassadører for deres læreplads og virksomhed.
- Det er en kæmpe oplevelse for lærlinge at være med til DM i Skills, og de får ekstra træning og den nyeste viden fra faget, som de tager med tilbage i virksomheden. Og virksomhederne kan sagtens klappe sig selv på skulderen over at være med til at uddanne nogle af Danmarks dygtigste, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
DM i Skills som konkurrenceparameter
Virksomheder, der har deltagere med til DM i Skills i år, men også i fremtiden, skal også se det som et konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække lærlinge fremover – og måske lægger kunderne også mærke til det.
- Virksomheder der har lærlinge med til DM i Skills bør i høj grad bruge det proaktivt til branding af virksomheden og branchen i det hele taget. Man skal ikke underkende, at kunder bider mærke i, at en virksomhed, der har en dygtig lærling, også er en dygtig virksomhed, siger Tina Voldby.
Virksomhedsejeren på maskinfabrikken på Mors tror også, at de vil have nemmere ved at tiltrække lærlinge fremadrettet.
- De kan se, at her kan de blive udfordret. De kan få lov at lære noget her og få et ansvar, siger Søren Maigaard Hyldig.
VVS-installatøren Rasmus fra Friland VVS Aps har da også allerede planer for, hvad der skal ske, hvis deres lærling går hen og vinder. Han tror nemlig også, at potentielle lærlinge vil lægge mærke til, hvis virksomheden har været med til at uddanne en Skills-vinder.
- Jeg planlægger, at det skal på firmabilen og på hjemmesiden, siger Rasmus Friland.