-
Industri
Grænserne for, hvad virksomhederne arrangerer for deres medarbejdere som en del af den almindelige personalepleje, har flyttet sig ganske meget over tid. Men det har skattereglerne ikke. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på reglerne, inden du planlægger den helt store personaletur
I Danmark skal der ikke meget til, før en personaleudflugt kan ende med en skatteregning. Så selvom du formentlig ikke planlægger at tage dine ansatte med på en flere tusinde kroner dyr personaleudflugt, er det vigtigt, at du har styr på reglerne, inden du vælger, hvor turen går hen.
At invitere medarbejderne på en lille skitur til Schweiz er som sådan ikke nogen ny ting – om end det er en dyr ting. Og selvom turen betegnes som en strategi- og teambuildingstur, ændrer det ikke ved, at deltagelsen udløser beskatning hos medarbejderne, hvis det arbejdsmæssige element ved turen er helt underordnet. Det fastslog Københavns byret i en dom fra 2015.
Mens praksis i forhold til firmaudflugter til udlandet er overordentlig restriktiv – i vores øjne urimelig hård – så findes der dog enkelte eksempler på, at deltagerne er sluppet for beskatning, fordi programmet har haft tilstrækkelig arbejdsmæssig relevans.
Kontrolbesøg
Når det gælder indenlandske firmaudflugter, er praksis mere lempelig, uagtet at prisen herved ikke nødvendigvis er lavere end ved rejser til udlandet, men også her findes der undtagelser.
Når skattemyndighederne kommer på kontrolbesøg i en virksomhed, er det mere reglen end undtagelsen, at kontoen for rejseudgifter gennemgås med en tættekam. Og den slags ender ofte med en skatteregning til medarbejderne.
Men når eksempelvis Netto, Bilka og Føtex inviterer til firmafest i Aarhus med middag og kendte danske bands, så er det gratis skattemæssigt.
I skattemæssig forstand anses et sådant arrangement normalt som udtryk for almindelig personalepleje og medfører derfor ingen risiko for beskatning af medarbejderne, selvom kuvertprisen – når også transport og underholdning regnes med – er ganske høj.
Et skattepligtigt personalegode
I de tilfælde, hvor værdien af en personaleudflugt anses for skattepligtig, er det som udgangspunkt den faktiske deltagerpris, der beskattes, idet værdien anses for et skattepligtigt personalegode, som arbejdsgiveren tilmed er forpligtet til at indberette til e-indkomstregistret som arbejdsmarkedsbidragsfri B-indkomst (rubrik 55), hvis værdien af rejsen overstiger 1.200 kr. (2022).
Tanya Honoré Schultz,
Director i BDO’s skatteafdeling