-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Spørgsmål:
Vores nye lærling er startet den 1. juli 2023 og beder nu om ferie i uge 42 og 43 i oktober. Han skal fejre sine forældres sølvbryllup med et krydstogsophold. Jeg synes, det er lovlig tidligt, efter han er startet, og jeg er i tvivl, om jeg skal betale hans ferie?
Svar
Ferie er en kilde til megen glæde. Reglerne om ferie kan til gengæld godt volde lidt hovedbrud.
Hovedreglen er, at den ansatte optjener 2,08 feriedag betalt pr. måned - i alt 25 dages betalt ferie i et ferieår. Feriebetalingen afhænger af den ansattes ansættelsesgrundlag.
Ferieåret løber fra den 1. september til den 31. august. Perioden, ferien holdes i, hedder ferieafholdelsesperioden, som er ferieåret tillagt fire måneder. Den optjente ferie kan først afholdes den efterfølgende måned.
Ferielovens § 42 om lærlinges ferie er en undtagelse til ovennævnte. Kort fortalt bliver tidspunktet for uddannelsesaftalens indgåelse afgørende i forhold til lærlinges ret til betalt ferie i et ferieår.
Er uddannelsesaftalen indgået i perioden 2. september – 31. oktober er der ret til 25 dages betalt ferie i den ferieafholdelsesperiode, der starter 1. september.
Er der derimod tale om en uddannelsesaftale indgået i perioden 1. november til 30. juni, er der ret til tre ugers betalt hovedferie og fem dages betalt ferie ved virksomhedslukning før hovedferieperioden – typisk mellem jul og nytår.
Ferieønske i efterårsferien og uge 43?
Så hvordan håndteres lærlingens ønske om at holde ferie i uge 42 og 43? Allerførst er det vigtigt at slå fast, at lærlingen ikke har ret til at holde ferie i to uger, blot fordi hans forældre har inviteret hele familien på ferie. Lærlingen burde have oplyst dette i forbindelse med indgåelse af uddannelsesaftalen – man kan også selv spørge om ferieplaner i forbindelse med en ansættelse.
Men hvis der ikke er noget, der hindrer, at lærlingen holder ferie, skal lærlingen naturligvis afsted. Herefter opstår spørgsmålet om betalingen.
Feriebetalingen?
Uddannelsens startdato er afgørende for feriebetalingen. Aftalen indgås 1. juli. Det nye ferieår starter den 1. september. Det betyder, at lærlingen alene optjener betalt ferie i juli og august alt 4,16 dage. Med det nye ferieår, der starter den 1. september får lærlingen ret til 25 dages betalt ferie. Lærlingen skal af de 25 dage bruge 5,84 dages ferie for at kunne holde ferie i uge 42 og 43. Når ferien begynder i oktober, er der optjent yderligere 2,08 dages ferie for september. Helt lavpraktisk betyder det, at lærlingen med ferien fra juli, august samt september har i alt 6,24 dages betalt ferie pr. 1. oktober. De resterende 3,76 dages ferie kan holdes på forskud. Denne feriebetaling kan så fradrages i ferien, der optjenes fremadrettet.
Når der skal ske betaling som følge af ønsket om at placere ferie på et tidspunkt, hvor ferien ikke er optjent, anbefales det, at I indgår en aftale om forskudsferie med lærlingen således, at I senest ved ferieårets afslutning modregner efterfølgende optjent feriegodtgørelse svarende til de 3,76 optjent feriedage. Hvis uddannelsesaftalen mod forventning ophæves før tid, og der ikke er sket modregning, og der ikke er nogen feriesaldo at modregne i, skal I afholde ferieudgiften. Der kan ikke ske modregning i fx løn eller saldo på fritvalgsordning.
Husk at TEKNIQ Arbejdsgivernes afdeling for Overenskomster og Jura altid er klar til at bistå med rådgivning både i den løbende rådgivning og i forbindelse med en aktuel afskedigelse eller vilkårsændring.
Indholdet i ovenstående spørgeboks er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.