Spørgsmål:
Fornyelig kom en medarbejder og spurgte, om vi kunne give hans søn lidt arbejde på vores metalvirksomhed. Han er 16 år og er droppet ud af gymnasiet, hvorfor han ikke har noget at lave nu. Vi vil gerne hjælpe og ansætte ham som fejedreng, men vi er meget i tvivl om reglerne for ungarbejdere. Vores medarbejder siger, at sønnen skal ansættes på den normale timelønskontrakt og til den almindelige timeløn for voksne. Er det rigtigt?
Svar
Ja, det er korrekt. Den 16-årige skal ansættes på den normale timelønskontrakt i henhold til Industri- og VVS-overenskomsten.
Af Industri- og VVS-overenskomsten fremgår det desuden, at medarbejdere under 18 år som minimum skal have mindstebetalingssatsen. Den er fra den 1. marts 2022 på 73,20 kr. pr. time. Herudover er den unge mand berettiget til fritvalgsopsparing samt feriegodtgørelse i overensstemmelse med Ferieloven.
Herudover er det vigtigt, at I får lavet en vagtplan, så der er klarhed om, hvornår han skal møde på arbejde. Dette er også vigtigt i forhold til sygebetaling.
Fejedrengsregel
Når man ansætter unge under 18 år til forefaldende arbejde skal I vide, at med virkning fra d. 1. juli 2021 indtrådte der en ny fejedrengs-regel. Ifølge denne må unge (over 13 år og under 18 år) nu arbejde i nærheden af farlige maskiner i det tilfælde, hvor det er relevant for deres arbejde, og hvis maskinen er gjort ufarlig. En ung må derfor gerne gøre rent, fylde op eller lignende lettere arbejde i produktionslokaler, hvor der er farlige maskiner, hvis disse er standset og sikret mod at gå i gang.
Ud over den nye lovgivning, skal man som arbejdsgiver altid vurdere arbejdsopgaverne, fordi der er begrænsninger i, hvad unge under 18 år må arbejde med. De må generelt ikke arbejde med maskiner med skærende værktøj, føre maskiner, man sidder på (rengøringsmaskiner, palleløftere) eller arbejde med farlige kemiske produkter og stoffer (dvs. produkter, der er markeret med faresymboler).
Vigtig instruktion
Desuden er instruktion også yderst vigtigt, fordi den unge skal forstå, hvad der er vigtigt, og hvad de skal være opmærksomme på. Det er f.eks. korrekte løfteteknikker eller brug af fx sækkevogne. I skal huske, at de unge ikke må løfte mere end 12 kg, og der skal føres tilsyn med, at den unge udfører arbejdet korrekt og sikkert.
Hvis I fortsat er i tvivl om ansættelse af ungarbejdere, anbefales det, at I kontakter TEKNIQ Arbejdsgiverne for konkret rådgivning.