-
El
Med en ny APP udviklet til lærlinge, der har el på skoleskemaet, vil Sikkerhedsstyrelsen sætte præventivt ind mod stød. Undersøgelser viser nemlig, at mange elektrikere får stød, som nemt kan undgås.
Med en kampagne bestående af en APP, skolemateriale og materiale målrettet lærepladserne tager Sikkerhedsstyrelsen nu fat i et emne, der berører især elektrikernes hverdag – nemlig elulykker og de skader, der kan opstå med det samme eller udvikle sig gradvist efter ulykken.
- Dansk El-Forbunds undersøgelser har vist, at der er alt for mange lærlinge, der får stød. Og i langt de fleste tilfælde skyldes det ikke, at reglerne er ukendte. Det skyldes tidspres eller usikkerhed. Som den unge vil man ikke fremstå som en tøsedreng, fortæller Søren Muff, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
- Det er kulturen både på skolerne og på lærepladserne, der skal gøres noget ved – og det er jo det lange, seje træk. Men vi håber, at vi kan hjælpe det lidt på vej med APP’en, materiale til lærepladserne og undervisningsmateriale, som skolerne kan bruge.
Følg gode råd
Sikker el-kampagnen er målrettet lærlinge, der har el som hele eller en del af deres fag, men rådene gælder alle:
- Pas nu på med at få stød. Der er nogle ret simple regler, man skal følge – også når man gør-det-selv: Afbryd strømmen i HPFI’en, tag sikringerne i lommen eller sæt en seddel på HPFIen, så andre ikke kommer til at slå stømmen til. Brug en spændingsmåler til at sikre dig, at der ikke er strøm der, hvor du arbejder. Du kan have afbrudt den forkerte gruppe. Så er man på den sikre side, slutter Søren Muff.
APP’en består af en række gode råd, vejledninger, en quiz samt fem videoer, hvoraf de fire er cases om elektrikere, der har fået stød og efterfølgende svære mén.
’Sikker el’ er lavet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Dansk El-Forbund og kan downloades i App Store og Google Play. Materialet kan også findes her.