-
El
-
VVS
Sidste år var der alvorlige elfejl på en fjerdedel af de byggepladser, Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede. Det er alt for højt, lyder det fra styrelsen.
Kabler på kørevejene og jordspyd, der ligger og flyder. Det er ikke småting, de tilsynsførende oplever, når de besøger landets byggepladser for at kontrollere de midlertidige installationer.
Sidste år var der alvorlige fejl på 57 ud af 219 kontrollerede byggepladser. Det svarer til 26 procent eller mere end hver fjerde byggeplads.
- Vi kommer til at lægge et vedvarende tryk på kontrollerne, så længe fejlraten er så høj. Det er for højt, siger Steffen Nielsen, der er chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen (SIK).
De alvorlige fejl er ud over ledninger på køreveje og vildfarne jordspyd typisk også eltavler, der ikke er grundbeskyttet og fejlstrømsafbrydere, der ikke afbryder ved fejlstrømme. Det er fejl, der i værste fald kan koste liv og førlighed, men når der alligevel bliver set stort på sikkerheden, så kan det hænge sammen med travlhed og manglende fokus.
- Mange fejl opstår, fordi man simpelthen ikke er opmærksom på det, siger Steffen Nielsen.
Installatører på besøg
- Man har ikke pligt til at dokumentere det, og umiddelbart har vi ikke nogen skærpelse i pipeline på det område, siger Steffen Nielsen.
Men vil man problemerne med livsfarlig byggestrøm til livs, så spiller installatørerne en central rolle, forklarer Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Meget ville blive opdaget, hvis der hver tredje måned kom en elinstallatør ud på byggepladserne. Ikke alene ville fejlene blive opdaget, men de ville også blive lovliggjort med det samme, siger Mads Risgaard Knudsen.
Travlhed, akkordarbejde og uopmærksomhed er mulige forklaringer på den lemfældige omgang med byggestrøm, men når det bliver kombineret med blandt andet vådt vejr og stærkstrøm, så opstår der en livsfarlig cocktail.
- Man kan godt glemme, at det er livsfarligt i en travl hverdag, men det er dybt alvorligt, når nogen tilsyneladende ikke tager elsikkerheden seriøst, siger Mads Risgaard Knudsen.
Flere kontrolbesøg i år
Ud fra statistikken kan man ikke se noget om størrelsen på de byggepladser, hvor der bliver konstateret flest fejl, men vurderingen er, at der er en overvægt af små byggepladser, som glemmer sikkerheden.
- Vi har set manglede beskyttelse på små byggepladser, mens det på store byggepladser typisk er virksomheder, der er vant til at etablere byggestrøm, siger Steffen Nielsen.
I årets første måneder har Sikkerhedsstyrelsen allerede gennemført 175 kontrolbesøg på byggepladser. Det resulterede i påbud i 22 procent af sagerne, men til gengæld var der kun 16 procent, der blev godkendt uden fejl. Til sammenligning var det sidste år hele 57 procent, der fik den samme vurdering.
- Jeg skal ikke kunne sige, om der er sæsonudsving i andelen af fejl, men jeg forestiller mig, at det går lidt stærkere om vinteren, og at der er mere, man skal tilslutte, siger Steffen Nielsen.
I TEKNIQ Arbejdsgiverne roser Mads Risgaard Knudsen Sikkerhedsstyrelsen for at følge op på påbuddene og intensivere kontrolbesøgene.
- Det viser, at Sikkerhedsstyrelsens risikomodeller virker. Der, hvor der er mange fejl, er der også mange tilsyn, siger Mads Risgaard Knudsen.
Statistikken fra sidste år viste, at en fjerdedel af byggepladserne gik igennem uden anmærkninger, mens knap halvdelen havde mindre alvorlige fejl, som kan løses med en vejledning. Den sidste fjerdedel af byggepladserne fik til gengæld et påbud på grund af alvorlige fejl.