-
El
-
VVS
Installatørerne skal være ekstra klar på at yde service på boligejernes varmeanlæg i den kommende tid. Serviceaftaler er et af flere elementer i nye nationale spareråd.
Installatørerne kan ende med at få flere serviceopgaver i hus i den kommende tid. Eftersyn og service af boligejernes varmeanlæg indgår nemlig som et centralt element i den sparekampagne, som Energistyrelsen i dag har lanceret.
- Det er et element, vi talt meget for at få med i sparerådene. Alle danskere kan naturligvis hjælpe med at spare energi ved at tage kortere bade og slukke for lyset med mere, men hvis vi skal helt i mål, så kræver det også løbede service og indregulering af varmeanlægget for at få dem til at yde mest energieffektivt og økonomisk, siger Maria Rizzo, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Fagmanden i spil
Selvom sommervarmen er skruet helt op i øjeblikket, så bliver kampagnen lanceret nu for at få indarbejdet de gode vaner frem mod en situation i efteråret og vinteren med sparsomme resurser til rådighed. Putin har gradvist skruet ned for gasforsyningen til Europa, så der er ingen vej udenom at spare på energien, lyder det fra Energistyrelsen.
På sparenergi.dk er derfor samlet en lang række gængse råd til at spare på både el, vand og varme. Samtidig kan boligejeren lave en beregning på, om det kan betale at skifte energikilde til eksempelvis en varmepumpe, og hvad der er mulighed for at få i tilskud.
Læs også: Slut med gas til opvarmning i 2035
Samtidig skal installatørerne holde sig klar i kulissen til hjælpe med de opgaver, der kræver en fagmand. Det handler blandt andet om service og indregulering af anlæggene, så de kører mest optimalt og bruger de sparsomme resurser bedst muligt.
- Installatører har både den rette uddannelse og erfaring til at få anlæggene til at yde bedst. Der er altid en gevinst at hente ved at få varmeanlægget til at køre optimalt. Både for den enkeltes pengepung og i det store regnskab med at sikre resurser nok til alle, siger Maria Rizzo.
Sparekampagnen lanceres i fem faser med hver sit sæson- og situationsbestemte fokus afhængigt af, om det er sommer eller vinter, og om man bor i hus eller lejlighed. Derudover kommer der en særskilt indsats målrettet virksomheder og gasfyrsejere.
Fjernvarme
Tjek din seneste regning, eller spørg din serviceudbyder, hvornår din fjernvarmeunit sidst blev tjekket. Få anlægget tjekket af en fagmand f.eks. hvert eller hvert 2. år. Nogle fjernvarmeselskaber tilbyder denne service som en del af deres ydelser. Spørg hos dit selskab.
Naturgas
Tjek din seneste regning, eller spørg dit gasselskab, hvornår din kedel sidst blev tjekket.
Anbefalingen er at få det efterset hvert eller hvert 2. år, medmindre producenten har et andet krav for at beholde garantien.
Oliefyr
Tjek din seneste regning, eller spørg din serviceudbyder, hvornår din kedel sidst blev tjekket. Der er ingen regler for, hvor tit kedlen skal tjekkes, men det er en god idé at få den efterset regelmæssigt – bl.a. af sikkerhedshensyn.
Varmepumper
Jordvarme: Jordslangerne skal efterses mindst 1 gang om året af en certificeret montør.
Alle andre typer varmepumper: Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal den efterses mindst 1 gang årligt af en installatør. Har den mere end 2,5 kg kølemiddel, skal eftersynet udføres af en certificeret montør fra et kølefirma.
Kilde:sparenergi.dk
Sommerluk varmeanlægget: Send dit varmeanlæg på ferie hen over sommeren, og spar op mod 5% af din årlige varmeregning. Det er op til cirka 1.300 kr., hvis du har gasfyr. Du kan også sommerlukke andre typer af varmeanlæg. Se her, hvordan du kan gøre det på kun 5 minutter.
Tag kortere varme bade: Gør dine varme bade kortere. Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5000 kr. om året – alt efter hvilken varmekilde du har.
Brug tørresnoren: Brug tørresnoren i haven, i gården eller tørrestativet på altanen. Så får tørretumbleren og dit strømforbrug en pause. For det kan koste dig omkring 2.500 kr., hvis du har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.
Afkobl apparaterne derhjemme inden ferien: Sluk apparater og maskiner på kontakten, inden du tager på ferie. Så sluger de ikke strøm, når du alligevel ikke er hjemme. Især ældre apparater og apparater tilsluttet internettet kan have et højt standby-forbrug.
Flyt elforbruget: Strømprisen varierer væsentligt over tid. Ved at time sit elforbrug, fx ved at udskyde opvaskemaskinen, kan man spare mange penge. På SparEnergi.dk kan man se strømpriserne time for time for det kommende døgn.
Energirenovering en god investering, både for pengepung, klima og forsyningssikkerhed.Har man mulighed for at energirenovere sin bolig, falder energiforbruget og dermed regningen i en tid med stigende energipriser. Et godt sted at starte er ved at undersøge mulighederne for energirenovering på SparEnergi.dk
Kilde: Energistyrelsen