-
Industri
Bæredygtighed i en metalvirksomhed omhandler både robottens supertynde påmaling og opsamling og genbrug af slaggerne fra svejsning. De 400 ansatte hos Valmont sorterer og tænker genbrug i 29 fraktioner - og grønne ideer fra medarbejderne samles op på hverdagens LEAN-møder. Et miljøudvalg systematiserer arbejdet.
I foråret landede Valmont i Rødekro en flerårig aftale med Siemens Gamesa om produktion af rotorhuse. Aftalen har en værdi på 1,3 milliarder kroner. Valmonts talrige bæredygtige initiativer i forhold til at mindske CO2-udslippet i forsyningskæden var en afgørende faktor for indgåelsen af partnerskabet, lød udmeldingen fra Siemens Gamesa ved indgåelsen af aftalen.
- Vi oplever i stigende grad fra kunderne og fra de kommende ejere af vindmølleparkerne, at de har et stort fokus på at få sænket og dokumentere CO2-udledningen fra hele produktionen og dermed også fra vores leverancer. Bæredygtighed arbejder vi med i hele virksomheden – og det involverer alle medarbejdere, siger Niels Brix, adm. direktør i Valmont.
EU og kundekrav
Samtidig med kundekravene kommer de officielle krav fra EU’s taksonomi-forordning og CSR-direktivet, der stiller krav til virksomhedernes rapportering af bæredygtighed for at sikre en ensartet og pålidelig rapportering i hele EU.
Læs også: Grønne krav på vej - er du klar?
- Man kan sige, at vi som leverandører til vindindustrien igennem mange år har oparbejdet en systematik med at registrere alt omkring de komponenter, vi producerer og leverer. Det vil gøre det nemmere for os samtidig at dokumentere bæredygtigheden og de miljømæssige aspekter af vores produktion til myndigheder og kunder, siger Niels Brix.
Læs også: Taksonomi: Forstå betydningen for din virksomhed
Direktøren forventer derfor ikke større omkostninger for at kunne leve op til krav fra kunder og myndigheder. Når først de nye krav er kørt ind i systemerne, vil det blive en del af det nuværende certificering og dokumentationsarbejde.
Produktionschef Jens Ole Sloth sikrer bæredygtigheden i hverdagen - her under en rundvisning med politikere
29 sorteringer
De 400 mand arbejder for tiden i 5-hold skift på Valmont på hverdage og 2-hold i weekenden. Oparbejdelse af nye rutiner som eksempelvis sortering af metalskrot i mange forskellige typer indhold har krævet en indsats. I dag sorterer virksomheden i alt i ikke mindre end 29 forskellige fraktioner.
Den omhyggelige sortering gør affald med udgifter til bortskaffelse til genbrugsmateriale af værdi. I dag indsamles der 3-500 tons svejseslagger, som leveres i en særskilt sortering. Det giver en betaling i stedet for en udgift til bortskaffelse.
- Det har været pladsmandens ansvar at få denne sortering til at virke. Det har da taget noget tid at lære folkene at gøre det rigtigt. Men jeg synes, at der er en god holdning til at gøre de her ting for miljøet blandt de ansatte. Vi får af og til gode ideer fra medarbejderne eksempelvis på de daglige LEAN-møder, siger produktionschef Jens Ole Sloth fra Valmont.
Valmont er ISO 14001-certificeet – det vil sige miljøcertificerede. Det betyder en række standarder, som man skal leve op til. Dertil kommer et miljøudvalg med både ekspertise og repræsentanter fra produktionen, som sætter initiativer i gang.
Robotter sikrer ultratynd bemaling af tårne - her en kvalitetskontrol
Robotten er miljøvenlig
Set fra direktørstolen, så har den mest bæredygtige effekt været virksomhedens robotmalings-anlæg, der benyttes til store elementer som mølletårne. Der kan males elementer med en længde på over 40 meter i den 450 meter lange malehal. Robotternes ensartede påmaling gør det muligt at male tyndt, dækkende og med højere kvalitet end med menneskehånd.
- Vi har et maleanlæg i verdensklasse, der sparer mange tons maling hvert år. Samtidig giver det en kvalitet, som ingen andre kan matche. Robotter har været med til at øge vores bæredygtighed. Det er der ingen tvivl om, siger Niels Brix, der har robotter integreret i mange funktioner rundt på virksomheden i det sønderjyske.
Alene i malehallen er der sparet over 50.000 mandetimer om året, som samtidig var meget belastende timer for medarbejderne rent arbejdsmilljømæssigt.
Et nyt stort spring i bæredygtighed bliver etablering af et solcelleanlæg på 9,9 mWh på fabrikken. Både tagarealer og ekstra jord ved virksomheden er i spil til anlægget, der skal monteres og begynde at producere i 2023.
- Vi vil kunne producere op til 80 procent af vores årlige forbrug via solcellerne, som vi har 10 hektarer til. Det betyder både noget for vores bæredygtighed og for vores økonomi og bundlinje. Desværre er det omstændigt med de offentlige godkendelser. Det har forsinket os, siger Niels Brix.
Imens de store projekter planlægges, arbejder produktionschefen videre med kulturen og medarbejdernes vaner.
- Vi sparer energi og økonomi, når en medarbejder lukker for ventilation og lys, hvis man forlader en hal. En utæt slange til trykluft kan også hurtigt blive dyr. Der er mange steder, hvor vi kan hente noget på miljø og dermed også økonomi i det daglige arbejde. Det gælder også, når man sorterer efter frokosten i kantinen, siger produktionschef Jens Ole Sloth.
Hvad er på vej?
CSR-direktivet (CSRD) er netop blevet vedtaget i EU og træder i kraft i løbet af december. Det stiller krav til virksomhedernes rapportering af bæredygtighed for at sikre en ensartet og pålidelig rapportering i hele EU.
Direktivet vil løbende blive en del af flere virksomheders hverdag i en løbende overgang fra begyndelsen af følgende regnskabsår:
- 1. januar 2024: børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte.
- 1. januar 2025: børsnoterede og ikke-børsnoterede virksomheder med mere end 250 ansatte.
- 1. januar 2026: små børsnoterede virksomheder.
Læs TEKNIQ Arbejdsgivernes guide til at forstå CSR-direktivet