-
Industri
-
El
-
VVS
TEKNIQ Arbejdsgiverne etablerer en ny sektion med egen bestyrelse, der skal kæmpe de grønne industrivirksomheders sag og sikre fair konkurrence. Både industrivirksomheder og installatører går sammen i sektionen, der er for hele leverandørkæden.
Underleverandører til vindmølleindustrien oplever netop nu, at store ordrer bliver aflyst og annulleret - eller at langvarige samarbejdsaftaler og ordrer ikke bliver forlænget. Det skyldes, at de danske virksomheder ikke kan konkurrere med kinesiske stålpriser. Derved udkonkurreres grønne danske virksomheder prismæssigt af kinesisk stål, der samtidig belaster miljøet langt hårdere ved produktionen.
-Denne urimelige og miljøbelastende konkurrence er et eksempel på de problematikker, som vi vil kunne sætte mere fokus på at få påvirket og ændret med vores nye sektion ”Grøn Industri.” I det konkrete tilfælde vil vi arbejde for, at der stilles krav om bæredygtighed, når de vedvarende energikilder sendes i udbud. Den slags krav er jo udbredt i for eksempel byggeriet. Vi må have håndfaste CO2-krav i vores udbud af eksempelvis havvindmølleparker, siger administrerende direktør Troels Blicher Danielsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Grønt industriland
Sektionen ”Grøn Industri” i TEKNIQ Arbejdsgiverne skal bidrage til, at Danmark forbliver et grønt industriland. Det skal eksempelvis ske gennem udarbejdelsen af analyser og anbefalinger til, hvordan det politiske system kan bidrage til at skabe de bedst tænkelige rammevilkår for den grønne danske industris leverandørkæder. Sektionens bestyrelse vælges på et stiftende årsmøde i Esbjerg tirsdag den 14. juni.
En af interessenterne i sektionen er direktør Aslak Skjøth fra Aquagain med 60 ansatte, som også er medlem af forretningsudvalget i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
-Leverandørkæden i den grønne industri handler i de kommende år om tusindvis af job, hundredvis af spændende lærepladser og store eksportindtægter til landet. Samtidig er energiproduktion fra vedvarende energi blevet kritisk infrastruktur, som vi leverandører skal være med til at udvikle og værne om. Der er mange gode grunde til at etablere sektionen ”Grøn Industri” i TEKNIQ Arbejdsgiverne, siger Aslak Skjøth.
30.000 job
Der er over de sidste årtier skabt en klynge af danske virksomheder indenfor den grønne industri, der tilsammen beskæftiger over 30.000 medarbejdere og eksporterer for godt 90 mia. kr.
Udviklingen har bl.a. kredset om vindmølleindustrien, som efter den politiske aftale, der blev indgået i Esbjerg den 19. maj 2022 for alvor er kommet i centrum for bæredygtig energi i EU.
Skal Danmark være et grønt industriland, er det nødvendigt, at vi får udbygget den danske styrkeposition indenfor vindteknologi ved at udarbejdet en handlingsplan for, hvordan vi understøtter bæredygtig produktion i værdikæden og værner om de kloge hænder i industrien.
Med etableringen af ”Grøn Industri” under TEKNIQ Arbejdsgiverne bliver der også et stærkt fokus på at modarbejde, at man uforvarende lader både teknologi og viden omkring eksempelvis havvindmøller og vedvarende energi sive ud af Danmark med de flyttede ordrer.
Installation
- Det er uheldigt for vi har med krigen i Ukraine og den ændrede geopolitiske situation i verden set, at vedvarende energi er kritisk infrastruktur, og produktion af kritisk infrastruktur bør vi fastholde i Europa, siger Troels Blicher Danielsen.
Den nye sektion i TEKNIQ Arbejdsgiverne skal i vid udstrækning kunne rumme værdikæden indenfor branchen, altså virksomheder indenfor produktion, salg, installation og service af grønne energikilder såsom vindmøller, biogasanlæg, energiøer, PtX-anlæg, CO2-fangst mv.
Jakob Tvilling Grønkjær er CEO i Scanel, der er serviceleverandør på elområdet med mange opgaver i energibranchen.
-Med ”Grøn Industri” i TEKNIQ Arbejdsgiverne får vi en fælles og stærk stemme for hele underleverandørkæden, som vi har et stort behov for i branchen. Vi virksomheder i branchen har en afgørende betydning for værdikæden i hele den grønne omstilling og opbygningen af bl.a de 10.000 kommende vindmøller i Nordsøen. Vi i branchen skal levere medarbejdere, kompetencer og produktionsfaciliteter til den store opgave, men der mangler fokus på underleverandørerne, siger Jakob Tvilling Grønkjær.
Specialister mangler
I den forbindelse peger den jyske direktør på sikring af faglært arbejdskraft og eksperter de kommende år er vigtig og et fokusområde for medlemmerne af ”Grøn industri.”
-Jo mere specialiserede, jo sværere er det at skaffe de rette kompetencer i dag. Oftest må vi selv uddanne dem. Udfordringen vokser med den opgave, der venter med den grønne omstilling, siger Jakob Tvilling Grønkjær.
Læs mere om sektionen Grøn Industri.