-
El
-
VVS
Droner skal i fremtiden kunne bruges på byggepladser til andet end mapping af bygninger. Teknologisk Institut arbejder lige nu på at montere værktøj på dronerne.
Det var vildt, da man begyndte at kunne bruge droner til dataopsamling via kameraer og sensorer, inspektion, mapping og 3D-modellering i byggebranchen. Nu tager Teknologisk Institut skridtet videre ind i en fremtid, der er som taget ud af science-fiction-filmen The Matrix.
Teknologisk Institut arbejder nemlig på at udvikle nye drone-løsninger, hvor der bliver monteret værktøjer på de flyvende robotter. Formålet er at udvide mulighederne for at udnytte dronerne i forskellige brancher.
- For at skabe det nødvendige forretningsfundament for droner, skal de ikke blot selv kunne identificere et problem, men også være i stand til selv at løse det, siger sektionsleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut.
Han uddyber, at den slags løsninger dog er svære at realisere på grund af dronetekniske begrænsninger og lovgivningsmæssige barrierer som kort flyvetid, upræcis positionering, manglende online dataprocessering og ikke mindst kravet om, at dronen altid skal flyves inden for operatørens synsvidde.
Egenrådig drone med længere flyvetid
Derudover løses problemet med droners nuværende korte flyvetid ved at anvende kablede droner, hvorigennem dronerne forsynes dronen med strøm, data og materiale gennem kabler fra en basestation. Det betyder, at dronelovgivningen omgås - fx ved at have en line i dronen. Det skaber dog et par problemer som begrænset rækkevidde samt flyvning over objekter og i smalle passager, der dog kan løses ved at montere dronen til en selvkørende robot.
Du kan få en fornemmelse af, hvordan en kablet drone kan bruges, i Teknologisk Instituts video herunder.
Udviklingen af den nye type drone udspringer af resultatkontrakten "Drones-as-a-Tool", som har fået bevilliget 2,5 millioner af Styrelsens for Forskning og Uddannelse. Den vil få yderligere 2,5 millioner kroner i 2020.