-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
I takt med den nødvendige grønne omstilling skal byggerier leve op til stadig strammere ESG-krav om bæredygtighed og energieffektivitet. Det kræver blandt andet en mere fleksibel elinstallation eksempelvis med strømskinner i stedet for kabler, lyder det fra Schneider Electric.
Bygninger er ansvarlige for hele 36 procent af EU’s drivhusgasudledninger. Sektoren står derfor over for en forandring, hvor energieffektivitet ikke længere er et tilvalg, men en nødvendig standard.
Forventninger om lavere CO2-udledninger, hurtigere installationsmuligheder og minimale driftsomkostninger i nye projekter stiller krav til fleksibiliteten i styringen af elforbruget. Det kalder på innovative, tekniske løsninger, som tager højde for både fremtidens krav og byggebranchens forudsætninger.
- Byggebranchen står over for en udfordring i den grønne omstilling, når deres byggerier skal udlede mindre CO2, og de generelt skal vænne sig til at genanvende eksisterende bygninger og ikke bare opføre nye. Derfor er det essentielt, at bygherrer overvejer, at deres elinstallation designes og udføres, så den er fremtidssikret, fleksibel og energioptimeret, hvilket vi i høj grad mangler at se i byggeprojekter, siger Daniel Lincoln Thygesen, Key Account Manager hos Schneider Electric.
Strømskinner frem for kabelføring
Traditionel kabelføring har længe været standardvalget i byggebranchen, men man bør i højere grad kigge efter løsninger med strømskinner, som faktisk kan tackle fremtidens udfordringer. Her skal bygninger i stigende grad genanvendes og ikke blot opføres på ny, lyder meldingen fra Schneider Electric. Virksomheden pointerer, at hvis installationen ikke er fleksibel, så er det svært at udvide, opgradere eller vedligeholde systemet, hvorimod fleksible strømskinner nemt kan tilpasses i takt med bygningstilpasninger og nye krav til energieffektivitet.
- Det er spændende nyt fra Schneider Electric. Det viser, at klimakravene til byggeriet virker og motiverer byggeriets aktører - bygherrer, projekterende rådgivere, materialeproducenter og fagentreprenører - til at tænke ud af boksen og udvikle nye design, processer og løsninger, der reducerer klimaaftrykket i bygningerne, siger Bjørn Hove, bæredygtighedskonsulent i TEKNIQ.
En fremtidssikret elforsyning
Hos entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg A/S har man allerede set mulighederne i fleksible strømskinneinstallationer, der langsomt vokser i popularitet blandt bygherrer og ingeniører.
- Vi har arbejdet med strømskinner i et stykke tid, og fordelene taler deres eget tydelige sprog – især når byggeplaner ændres, hvilket jo ikke er ualmindeligt. Skinnernes fleksible opbygning gør det nemmere at sadle om og tilpasse sig nye planer, også fordi elinstallationen kan integreres med ny teknologi i fremtiden, siger Jesper Adelkvist, Enterpriseleder hos Wicotec Kirkebjerg.
Interesseret i byggeri og bæredygtighed?
Er man medlem af TEKNIQ og har interesse for Byggeri og Bæredygtighed, har man muligheden for at diskutere både nutidens og fremtidens muligheder og udfordringer med ligesindede i Netværk for Bæredygtig Forretningsudvikling og Byggefagligt Forum.
-
Byggefagligt Forum
Byggefagligt Forum er TEKNIQ Arbejdsgivernes virtuelle netværk for tekniske erhvervs- og servicevirksomheder, der arbejder inden for bygge- og anlægsbranchen.
Byggefagligt Forum arbejder med emner, der har strategisk og forretningsmæssig betydning for virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, f.eks.:
- Økonomi og markedsudvikling
- Projektledelse og styring
- Uddannelse og kompetenceudvikling
- Rekruttering og sourcing
- Entrepriseret
- Cirkulær økonomi i byggeriet
- Netværk og partnerskaber, f.eks. OPP’er
- Regulering og compliance
- Innovation og teknologisk udvikling i byggeriet, f.eks. digitalisering, automatisering, brug af kunstig intelligens, mv.
Hvis du vil være med, eller høre mere om Byggefagligt Forum, kan du kontakte konsulent Bjørn Hove på bho@tekniq.dk eller 2053 7682.
-
Netværk for Bæredygtig Forretningsudvikling
Netværk for Bæredygtig Forretningsudvikling handler om at gøre bæredygtighed konkret, og om at virksomheder på tværs af brancher hjælper hinanden med at finde løsninger på, hvordan bæredygtighed kan omsættes til god forretning, der samtidigt gavner miljø og klima.
Netværket er åbent for alle medlemmer af TEKNIQ, og det er gratis at deltage – kontingentet er en del af dit medlemskab af TEKNIQ.
Som medlem af Netværk for Bæredygtig Forretningsudvikling kommer du til at arbejde med bl.a. følgende emner:
- Bæredygtighed i praksis
- Grøn forretningsstrategi
- Virksomhedskultur og ledelse af bæredygtighedsarbejdet
- Rapportering og dokumentation af bæredygtighedsarbejdet
- Grøn markedsføring – uden greenwashing
- Måling af virksomhedens klimabelastning i Scope 3
- Nye rapporteringsstandarder for bæredygtighed (ESRS)
- Grønne indkøb – nye miljø- og klimakrav i offentlige udbud
- Grønne materialer og komponenter – sådan vælger du miljø- og klimavenlige materialer og komponenter når du køber ind hos grossister og producenter
- Krav og kriterier i de grønne certificerings- og mærkningsordninger (DGNB, ISO, Svanemærket, EU-blomsten)
Hvis du vil være med, eller høre mere om Netværk for Bæredygtig Forretningsudvikling, kan du kontakte konsulent Bjørn Hove på bho@tekniq.dk eller 2053 7682.