-
El
Mangel på kvalificerede medarbejdere er en udfordring, som mange af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder mærker i dag – og ifølge fremskrivninger bliver problemet kun endnu større. Det er derfor afgørende, at vi får flere til at tage en erhvervsuddannelse.
Morten Emborg, direktør på TEC Frederiksberg, som bl.a. huser Danmarks største elektrikeruddannelse med ca. 1400 elever på grund- og hovedforløb, ved godt, hvad der skal til for at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne. Det fortæller han i HØRT!, der er TEKNIQ Arbejdsgivernes podcast.
- Vi står overfor en stor udfordring, der handler om at sikre, at flere vælger en håndværksfaglig uddannelse – især indenfor fag, som er afgørende for, at vi som samfund lykkes med den grønne omstilling. Derfor er vi rigtig glade for, at erhvervsskolerne har bred politisk opbakning og har fået et økonomisk løft. Det betyder blandt andet, at vi kan kompetenceudvikle lærerne, købe nyt udstyr, forbedre vores værksteder og sætte initiativer i gang, som styrker elevtrivslen. Alt dét giver forhåbentlig flere lyst til at søge ind på de tekniske uddannelser – ikke mindst flere kvinder, som vi desværre har alt for få af i dag, fortæller Morten Emborg.
TEKNIQ Arbejdsgiverne ser positivt på den økonomiske styrkelse, da den ikke blot adresserer den aktuelle udfordring med mangel på kvalificerede medarbejdere, men også udgør en strategisk investering i fremtidens arbejdskraft.
- Det er positivt, at der bliver tilført flere penge til erhvervsuddannelserne, og vi i TEKNIQ Arbejdsgiverne er helt enige med TEC i, at pengene skal gå til udstyr, ny teknologi og opkvalificering af lærerkompetencer. Det er også afgørende, hvis vi skal sikre fremtidens arbejdskraft, at vi udvikler vores erhvervsuddannelser, så de bliver mere attraktive for både mænd og kvinder. Det forventer den kommende generation, som vi i disse år byder velkommen på arbejdsmarkedet, siger uddannelsespolitisk konsulent Andreas Lundberg Petersen.
Et fælles ansvar for fremtidens faglærte
Morten Emborg og TEKNIQ Arbejdsgiverne er enige. Samarbejde mellem erhvervsskoler og arbejdsgivere er vigtigt, hvis man skal styrke optaget på erhvervsuddannelserne og samtidig sikre trivslen ude på lærepladserne.
- Endelig er et godt samarbejde med arbejdsgiverne afgørende for, at vi kan imødekomme de nye generationers ønsker og krav til deres uddannelse. Vi skal i fællesskab have brudt med stereotype fordomme og skabe nye rollemodeller inden for håndværksfagene, så erhvervsuddannelserne bliver et stærkt og ligeværdigt alternativ til gymnasiet for de unge, siger Morten Emborg.
I TEKNIQ Arbejdsgiverne er man bekendte med mange af de udfordringer, som erhvervsuddannelserne står overfor.
- Vores tætte dialog og vilje til forandring er heldigvis tydelig, især når det gælder at tilpasse os nutiden og skabe attraktive erhvervsuddannelser, hvor der er plads til alle. Vi er på rette vej, men der er stadig plads til forbedringer. Vi repræsenterer en branche, der historisk set har været præget af en mandsdomineret tone og hierarki, og det tager tid at ændre. Men skal vi tiltrække og fastholde unge i erhvervsuddannelser, så er det vigtigt at samarbejde med arbejdsgiverne, som skal stå for læretiden, og supplere den læring de opnår på skolen, slutter Andreas Lundberg Petersen.