-
El
-
VVS
Det kan være svært at finde hoved og hale i de nye regler for kølemidler i varmepumper. Derfor har TEKNIQ Arbejdsgiverne samlet en række svar på, hvordan reglerne skal tolkes.
Siden den 1. januar 2022 har det været forbudt at importere, forhandle og installere en række varmepumper, der overskrider den såkaldte fem tons-regel til CO2-udledningen.
Det resulterede i en række henvendelser til TEKNIQ Arbejdsgiverne om emnet i månederne op til skæringsdatoen. Og rådhusklokkerne havde knapt nok slået færdige, før der kom den første henvendelse fra en installatør, der stod i et dilemma i forhold til, om han lovligt kunne reparere en varmepumpe, der nu var faldet for grænseværdierne.
Læs også: Tap kølemidlet af for at undgå bøder
- Reglerne er meget komplekse, og vi kan godt forstå, hvis man har svært ved at overskue dem. Af samme grund har vi lavet denne Q&A for at hjælpe vores medlemsvirksomheder med at kunne navigere i reglerne i forhold til deres konkrete arbejdsopgaver, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Svarene er blevet til i samarbejde med Miljøstyrelsen, der er overordnet myndighed på området for kølemidler.
Q&A om 5-tonsreglen
Bekendtgørelsens § 4, stk. 2, giver i ganske særlige tilfælde mulighed for at ansøge om dispensation. Dispensation gives efter en konkret og individuel vurdering fra sag til sag. De situationer, hvor der almindeligvis er givet dispensation, er i tilfælde, hvor der ikke er egnede lovlige alternativer, eller hvor det vil være uforholdsmæssigt økonomisk byrdefuldt, at anvende et lovligt alternativ. Dispensationsadgangen anvendes dog særdeles restriktivt.
Miljøstyrelsen har i en konkret sag tidligere oplyst, at for at kunne udskifte en udedel på en varmepumpe, som er omfattet af 5-tonsreglenrne, er det nødvendigt at aftappe kølemidlet, inden udedelen bliver solgt til kunden og så påfylde det igen efter installationen. På den måde vil reparationen falde ind under undtagelsen i lovgivning om mulighed for ”servicering og vedligehold”. Miljøstyrelsen oplyser, at det dog altid er udtryk for en konkret og individuel vurdering, hvorvidt der er tale om servicering og vedligeholdelse eller installation af et nyt anlæg.
Du kan finde ud, hvor mange CO2-ækvivalenter en varmepumpe indeholder ved at gange fyldingsmængden i varmepumpen med det anvendte kølemiddels GWP (drivhusgaspotentiale).
Eksempler:
• R32 har et GWP på 675. En split-varmepumpe med denne type kølemiddel og en kølemiddelfyldning på 2,4 kg indeholder dermed 2,4 x 675 = 1,6 tons CO2-ækvivalenter og altså mindre end de 5 tons, som er kravet. Denne varmepumpe må gerne installeres efter 1. januar 2022.
• R410A har et GWP på 2.088. En split-varmepumpe med denne type kølemiddel og en kølemiddelfyldning på 2,4 kg indeholder 2,4 x 2088 = 5,01 tons CO2-ækvivalenter, og altså mere end de tilladte 5 tons. Varmepumpen må derfor ikke installeres efter 1. januar 2022.
En oversigt over GWP-værdier kan findes her
Luft/luft varmepumper er split-varmepumper og dermed også omfattet af reglerne.
Nej, de nye regler har ingen betydning for, hvem der må installere og servicere varmepumperne. Det gælder både i forhold til krav om eventuelt f-gascertifikat eller kølemontørcertifikat og naturligvis i forhold til kravene til el- og vvs-autorisation.
Se i øvrigt "varmepumper - hvad-siger-reglerne" (byggeriogenergi.dk)