-
El
-
VVS
-
Industri
Energistyrelsen sætter i ny opgørelse tal på, hvor meget el- og gaspriserne steg i første halvår af 2022. Stigningen spænder fra 28 procent og helt op til 93 procent.
Man skal have boet under en sten for ikke at have mærket energiprisernes himmelflugt. De er steget så kraftigt, at det kan være svært at følge med.
Energistyrelsen gør dog forsøget i sin nyeste statistik over prisudviklingen frem til og med 1. halvår af 2022 sammenlignet med 1. halvår af 2021.
Tager man udgangspunkt i elprisstatistikken, så viser den, at de mindste erhvervsforbrugere i gennemsnit betalte mere for elektriciteten i forhold til de store kunder. Henholdsvis 52,8 procent mere og 40,6 procent mere per kWh. De små erhvervskunder er defineret som kunder med et forbrug under 20 Mwh om året. De udgør til gengæld langt den største andel af alle erhvervskunder – cirka 85 procent. De store erhvervskunder bruger mere end 20.000 MWh, men tegner sig kun for 0,02 procent af alle erhvervskunder.
- Virksomhederne har tre muligheder. Enten kan de tage af overskuddet, sende regningen videre til kunderne eller reducere deres eget energiforbrug ved eksempelvis at søge tilskud i Erhvervspuljen til energirenoveringer, siger Richard Schalburg, specialkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Største kunder betalte mest for gassen
I løbet af det seneste år er gasprisen steget med 35,8 procent i gennemsnit for virksomhederne, hvilket svarer til en stigning på 2,20 kr/Nm3, ifølge Energistyrelsens statistik.
Her er det til gengæld de mindste erhvervsforbrugere, der har vundet i prislotteriet. De betalte i gennemsnit 0,19 kroner mindre end spotprisen per Nm3. De største erhvervskunder betalte omvendt 1,14 kroner mere per Nm3.
Men skulle man som virksomhedsejer føle sig snydt, så kan man bare vende blikket mod de private husholdninger. Her er gasprisen steget med hele 93,8 procent i løbet af et år, hvilket svarer til 4,71 kr/Nm3.
Læs mere om gasprisernes udvikling her
Læs mere elprisernes udvikling her