-
El
-
VVS
For få unge vælger en erhvervsuddannelserne, men der er lyspunkter i de enkelte kommuner. Tjek andelen i din egen kommune her.
Der er store lokale forskelle mellem kommunerne, når det kommer til andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse. I gennemsnit er det hver femte afgangselev, der vælger en levevej som elektriker, vvs'er eller nogle af de andre håndværksfag. Det er langt fra den politiske målsætning om 25 procent, som skulle have været opfyldt i år, men der er faktisk lyspunkter, når man dykker ned i de enkelte kommuner.
Hver tredje kommune har nået målet, hvilket hovedsageligt gælder kommuner vest for Storebælt, mens der i mange sjællandske kommuner er få, der søger imod erhvervsuddannelserne. Det viser Undervisningsministeriets aktuelle tal.
Se kortet: Så mange vælger en erhvervsuddannelse i din kommune
I Ikast-Brande kommune peger afdelingslederen i Unge & Uddannelse på, at de senere års succes med at få unge til at vælge erhvervsuddannelser skyldes en vifte af indsatser. Men et lokalt erhvervsliv med mange produktionsvirksomheder er et af de vigtige elementer, når kommunen i perioden fra 2017 til 2020 er gået fra, at 18,6 pct. til nu 29,8 pct. af en årgang vælger en erhvervsuddannelse.
- Det har stor betydning, at mange af de unges forældre selv arbejder på vores lokale virksomheder og er faglærte. De unge kan se, at der er interessante job og mulighed for, at man hurtigt kan komme til at tjene sine egne penge. Mange unge har også fritidsjob på virksomhederne og får kendskab den vej, siger afdelingsleder Jacob Østergaard Hansen.
I Ikast-Brande Kommunes skoler satses der på en indsats fra folkeskolens mellemtrin. Indsatsen fortsætter med Skills-stafetter i 8.klasser, brobygning og endelig et fast samarbejde imellem 10.klasse-centeret og den lokale erhvervsskole – Herningsholm. Også samarbejdet mellem skoler og virksomheder dyrkes, eksempelvis ved et udvidet praktikforløb for elever i 10. klasse.
Men ambitionerne rækker videre end det. Kommunalbestyrelsens mål er at få 32 procent af kommunens afgangselever til at vælge en erhvervsuddannelse i 2025.
Ballerup er højdespringer
Undervisningsministeriet belønnede i juni Ballerup Kommune med den såkaldte Ørnepris for at have den største stigning i antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse her i 2020. Stigningen var på otte procentpoint alene på et år. 22,3 procent af en årgang vælger nu en erhvervsuddannelse.
Derved skiller Ballerup sig markant ud fra en lang række af forstadskommuner i hovedstadsområdet, der er langt fra det officielle mål på 25 procent. Et af de tiltag, der for alvor har gjort en forskel, er en satsning på en bedre skolevejledning.
- Vores skolevejledere har lavet aktiviteter helt ned til 3. klasse. Skolevejlederne har udfordret både elevernes og forældrenes automatvalg gymnasiet og talt om drømme og fordomme gennem projekter i samarbejde med ungdomsuddannelserne og erhvervslivet i Ballerup. Forældre inddrages for alvor som en vigtig brik i de unges valg af uddannelse, siger Sanne Kjær Askholm, udviklingskonsulent for Uddannelse og Job i Ballerup Kommune.
Langeland Kommune topper listen med 35,2 procent, mens Gentofte Kommune ligger helt i bund med blot 3 procent.