-
El
14 procent af den forventede mangel på arbejdskraft i el-branchen kan dækkes ved, at installations-virksomhederne anskaffer sig kendte løsninger til automation. Det vil sige teknologiske hjælpemidler, som er på markedet allerede i dag.
Det viser et analyseprojekt, som TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund står bag. Potentialet for at automatisere og inddrage robotteknologi i elinstallationsbranchen er blevet undersøgt i samarbejde med robotingeniører fra virksomheden HowToRobot.
- Dette projekt har vist et stort uindfriet potentiale for at automatisere og opnå effektiviseringsgevinster, som jeg håber, branchen får øjnene op for, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I Dansk Elforbund glæder områdeleder Lars B. Sørensen sig også over analysen.
- Vi har manglet et overblik over automationsmulighederne i branchen. Nu kan vi vise, hvordan man kan gribe det an – og at selv mindre virksomheder kan drage fordele af automatisering uden, at det behøver at koste en bondegård, siger Lars B. Sørensen.
Frigør 929 elektrikere
I løbet af projektet blev 13 elektriker-opgaver på tværs af renovering, service og nybyggeri fremhævet som egnede til at blive automatiseret og optimeret med ny eller eksisterende teknologi. Især blev der fundet et stort potentiale i at automatisere opgaver som træk af kabler, hulboring i vægge og lofter, opmåling og afmærkning samt rilleskæring.
På tværs af installationsbranchen kan automatisering af disse opgaver med eksisterende teknologi frigøre arbejdstid svarende til 929 årsværk ifølge estimater fra HowToRobot. Det svarer til 14 procent af den forventede mangel på elektrikere i 2030.
Kabeltræk af robotter
-
Et eksempel på automation er træk af installationskabler over lofter. Da denne opgave ofte involverer to mand – en til at skubbe kablet og en anden til at føre det – vil en maskine, der automatisk fremfører kablet, kunne frigøre én af elektrikerne til andre opgaver. På en større opgave over seks måneder, hvor to elektrikere trækker kabler 100 timer om måneden, vil denne type løsning kunne frigive omkring 120 timer fakturerbar tid, viser beregninger fra projektet.
Hent analyseprojekt af TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund
- Kabeltræk er en opgave, der fylder meget i hverdagen for vores elektrikere – både til serviceopgaver og nybyggeri. Så det kan undre, at der ikke allerede findes en hyldevare-løsning, som man også kan slæbe med på mindre opgaver, siger Henrik Fugmann, adm. direktør i el-installationsvirksom Fugmann A/S, som også deltog i projektet.
Skån medarbejdere
Én ting er at automatisere for at effektivisere arbejdstiden. Men i det større billede er det også andre hensyn, der motiverer direktørerne fra de virksomheder, der deltog i projektet.
- Det der tiltaler mig mest ved automatisering er, at vi kan skåne medarbejderne og nedbringe slid. Nogle af dem, som kommer ud på arbejdsmarkedet nu, skal være der til de er over 72 år. Hvis de skal blive i branchen, skal vi passe godt på dem, siger Jesper Timming, direktør for installationsvirksomheden Linde-El – den tredje projektdeltager.
Større potentialer venter
Hvis der investeres i at udvikle nye løsninger til branchen, kan mange opgaver automatiseres i langt højere grad. Dette kan frigøre endnu mere af elektrikernes tid til de opgaver, hvor de gør den største forskel. Investeres der på tværs af hele branchen i udvikling og implementering af nye – særligt fuldautomatiske – løsninger, kan det potentielt frigøre 4.660 årsværk ifølge beregninger fra HowToRobot.
Det svarer til 70% af den forventede mangel på arbejdskraft i 2030.