-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Den nye medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne viser, at hver fjerde installatør fået brudt sin varevogn op i løbet af det seneste år. Det er ikke en nyhed for Morten Kjær fra Risskov El og VVS, hvor de har haft indbrud 18 gange i bilerne og på byggepladsen, hvilket fik TV2 Østjylland til at komme forbi.
Tidligere denne måned viste en medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, at hver fjerde installatør i løbet af det seneste år har haft tyve på besøg i varevognene. En af dem, der for alvor har været ramt af tyveri, er Morten Kjær fra Risskov El og VVS i Østjylland. Han er på alle måder træt af de konstante tyverier, der har efterladt ham magtesløs, og som nu har resulteret i et besøg fra TV2 Østjylland.
- Magtesløshed er nok det ord, der beskriver det bedst. Vi har det seneste år oplevet otte tyverier fra varebiler, og når vi så flytter værktøjet ud af vognene til aflåste rum på byggepladserne, for at undgå at det bliver stjålet, så følger tyvene med. Så i løbet af det sidste år har vi oplevet omkring ti tyverier fra byggepladser, det seneste i sidste weekend. Og det er fuldstændig ligegyldigt, hvor godt det er aflåst og gemt, tyvene finder en vej ind, men ingen finder tyvene, siger Morten Kjær.
Indbrud for 800.000 indtil videre
At problemet er stort bekræftes af politiets data. Her fremgår det, at der i løbet af det seneste halvår var der næsten 2000 anmeldelser af tyveri udelukkende fra varevogne, en tendens der for Risskov El og VVS’ vedkommende, nu også rammer aflåste containere på byggepladsen. De har oplevet 18 indbrud i år og har fået stjålet værktøj for omkring 800.000 kroner inden for samme periode, og det er ikke medregnet det seneste indbrud sidste weekend. I alt er de 800.000 dog kun en lille del af den udgift, der er forbundet med tyverierne.
- Arbejdet kommer til at stå stille, når værktøjet er forsvundet i løbet af natten. Og så skal vi selvfølgelig også betale selvrisikoen. Jeg har også set mig nødsaget til at have en mand, der primært skal sidde med ansvaret for, at vi undgår tyveri. De mandetimer koster også, men vi er nødt til at tage alle forholdsregler – og selv der, kan vi godt regne med, at det næste tyveri er lige om hjørnet, siger Morten Kjær.
Et af de tiltag, virksomheden har sat i gang, har været at plante en GPS i en værktøjsoplader for at kunne spore hvor det forsvandt hen. Opladeren var placeret i et aflåst rum, der kort forinden også var blevet stjålet fra. Det overraskede ingen, da den forsvandt umiddelbart efter. Til gengæld var politiets reaktion overraskende for Morten Kjær, der ellers lykkedes med at følge GPS-koordinaterne til et faldefærdigt hus:
- Jeg blev informeret om, at det stjålne beløb var for småt til at politiet ville gå ind i sagen. Opladeren i sig selv havde ikke den store værdi, men vi havde jo lige fået stjålet udstyr for 300.000 fra det samme rum, og det ville da være underligt, hvis de to ting ikke havde noget med hinanden at gøre. Så det virker lidt ligegyldigt, hvad vi gør, alle vores forholdsregler til trods, siger Morten Kjær.
Han har ligeledes politiets ord for, at Risskov El og VVS har taget alle de forholdsregler, de overhovedet kan i forhold til sikring af deres værktøj.
Realtids data kan hjælpe
Underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne Nicolai Siegumfeldt har fuld forståelse for medlemmernes frustration. Han opfordrer til, at man fra myndighedernes side åbner op for nogle af de digitale værktøjer, der kan være en vigtig del af tyverisikringen.
- Det omfang af tyverier, som medlemmerne giver udtryk for, og som Morten fortæller om, er voldsomt. Der er behov for nye tiltag. Her er forbedret adgang til data, såsom tyveridata i realtid, en oplagt vej at gå. Vi skal gøre noget ved de alt for mange tyverier. Ingen ville jo tolerere det, hvis det var hver fjerde husejer, der havde oplevet et indbrud det seneste år. Det bør ikke være anderledes, bare fordi det rammer virksomheder siger Nicolai Siegumfeldt.
Tyveridata i realtid kan give virksomhederne mulighed for at få notifikationer på deres mobiltelefoner og eksempelvis parkere alle deres varebiler bag hegn, når tyvene hærger i et bestemt område. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor flere gange opfordret til, at man gør dataene tilgængelig for virksomheder, der ønsker at forebygge indbrud i varebiler eller på byggepladser. Det er hidtil afvist af Rigspolitiet.