-
Industri
-
El
-
VVS
Torsdag præsenterede medlemsvirksomheden Valmont SM samt TEKNIQ Arbejdgivernes direktør politikerne på Christiansborg for, hvordan ”sorte leverandører” fra udlandet er ved at overtage det grønne marked herhjemme fra danske leverandører. Tusinder af grønne job er på spil.
Formanden for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg reagerede øjeblikkeligt med en invitation, da TEKNIQ Arbejdsgiverne i sidste uge skitserede den aktuelle risiko for tab af danske arbejdspladser og unfair konkurrence for leverandører i vindindustrien.
Torsdag præsenterede medlemsvirksomheden Valmont SM samt TEKNIQ Arbejdsgivernes direktør politikerne på Christiansborg for, hvordan ”sorte leverandører” fra udlandet er ved at overtage det grønne marked herhjemme fra danske leverandører.
Annullerede ordrer
-Flere af vores medlemmer får annulleret ordrer i øjeblikket, fordi vindmølleproducenterne har stort fokus på pris. Det er en bevægelse, vi ser, fordi vores medlemmer har svært ved at hamle op med kinesiske konkurrenter med et helt andet klimatryk i deres produktion, siger Troels Blicher Danielsen.
Oplægget på Christiansborg gjorde indtryk på medlemmerne af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, der valgte at sende det samlede materiale fra TEKNIQ Arbejdsgiverne til kommentering hos ministeren efter forelæggelsen.
-Vi fik samtidig ros for vores timing fra politikerne i udvalget. Det er netop nu, der skal træffes beslutninger om forudsætningerne ved de store udbud, der vil komme efter den store aftale om vedvarende energi. Det spillede vores oplæg direkte ind i, siger Troels Blicher Danielsen.
"Sorte leverandører"
Virksomheden Valmont SM i Rødekro leverer ståltårne, rotorhuse og andre hovedkomponenter til den europæiske vindindustri. Administrerende direktør Niels Brix var med på Christiansborg for at give eksempler på den unfair konkurrence fra mere ”sorte leverandører.”
-Vi har i vores virksomhed regnet på det samlede Co2-aftryk på et tons stål i et af vores tårne i forhold til et kinesisk vindmølletårn. Det regnestykke viser en mangedobling af klimatrykket fra det kinesiske produkt. Det er sådanne forhold og fakta fra vores hverdag, som det er helt afgørende, at vi får præsenteret beslutningstagerne – folketingspolitikerne – for. Derfor var jeg glad for at kunne møde dem på Christiansborg, siger Niels Brix.
Direktøren har netop meldt virksomheden med godt 400 ansatte ind i TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt andet for at få sat fokus på at forbedre konkurrenceforholdene i leverandørkæderne i de grønne industrier.
-Vi grønne leverandører skaber jobs uden for de store byer, sikrer kloge hænder, uddanner lærlinge og skaber bæredygtig udvikling af industrien. Det vil alt sammen sive ud af landet, hvis vi ikke skaber og fastholder fair konkurrenceforhold for os, siger Niels Brix.
Kritisk infrastruktur
Troels Blicher Danielsen havde et forslag med til politikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, hvor Rasmus Helveg Petersen er formand. For det første skal VE-anlæg defineres som kritisk infrastruktur. For det andet skal udbudsmateriale udarbejdes, så det tager en række hensyn.
- Udbud bør tage hensyn til forsyningssikkerhed, bevaring af danske og europæiske arbejdspladser, bæredygtighed samt CO2-udledning. Det foreslog vi udvalget og fik god lydhørhed, siger Troels Blicher Danielsen.
Samlet beskæftiger vindmøllebranchen mere end 30.000 årsværk, hvoraf langt størstedelen af disse findes blandt underleverandører, der primært ligger i de tre vestdanske regioner. De producerer alt fra vinger, vindmølletårne og elektriske systemer til kontrol af turbinerne.
Kinesisk trussel
-Det er på ryggen af disse virksomheder, at de store vindmølleproducenter har bygget deres succes, og det er netop disse virksomheder, der nu står i en udfordret situation, hvor de risikerer at opleve unfair konkurrence forårsaget af pristilbud, der ikke tager samme grønne hensyn som de danske og europæiske, siger TEKNIQ Arbejdsgivernes direktør.
I oplægget til energiudvalget fra TEKNIQ Arbejdsgiverne blev der ikke lagt skjul på, at situationen i sidste ende kan blive den samme i vindmøllebranchen som på solcellemarkedet: Kina overtager verdensproduktionen og Europa bliver igen afhængig af andre stater for at udbygge og vedligeholde sin energiforsyning.