-
Industri
For to år siden startede Harsø Maskiner i Årre forberedelserne til et komplet generationsskifte.
Den danske efterårshimmel over Harsø Maskiner viser sig fra sin mest omskiftelige side denne septemberdag, hvor sol og øsregn på skift bevæger sig hen over de store fabrikshaller midt mellem Esbjerg og Grindsted. Ligesom vejret har virksomheden, som producerer udstyr til gyllehåndtering, og de 40 medarbejdere oplevet store forandringer de senere år.
For to år siden valgte grundlægger Harry Højvang Sørensen således at starte den første del af det generationsskifte, som betyder, at de tre børn – Verner, Flemming og Birgitte – i dag er ligeværdige ejere af både virksomhed og det tilhørende landbrugsområde. Dermed er fremtiden for Harsø Maskiner i sikre hænder.
– Jeg kunne allerede på det tidspunkt godt fornemme, at der måske kunne komme til at ske noget skattemæssigt, som kunne få betydning for børnenes overtagelse. Samtidig rådede både advokater og revisorer os til at få færdiggjort generationsskiftet, og jeg er da glad for, at vi fik det gjort inden valget i juni, siger den snart 77-årige Harry Højvang Sørensen.
Familien er styrken
Hele familien, inklusive mor Karen Margrethe, er bænket omkring spisebordet i stuehuset, som ligger lige ved siden af montage- og fabrikshallerne.
– Vi mødes altid herinde og får et varmt måltid mad til frokost, siger hun, mens der bliver dækket op med suppe og hvidløgsflutes.
– Ja, så kan vi holde bestyrelsesmøde hver dag, smiler den midterste søn, Flemming.
I det hele taget er det netop nærheden, der ifølge hele familien sikrer, at Harsø Maskiner i nu mere end 50 år har kunnet klare sig i konkurrence med andre og større spillere på markedet.
– Vi kan hurtigt tilpasse os og tage en beslutning, når der er brug for det, uden at alt skal vendes med en bestyrelse først. På den måde kan vi tilpasse os markedet med det samme, forklarer Flemming.
Nye regler havde betydet lukning
Meget kunne dog have set anderledes ud, hvis ikke virksomheden havde begyndt forberedelserne til generationsskiftet for to år siden. Ifølge både første og anden generation hos Harsø Maskiner ville regeringens planer om at hæve gave- og arveafgiften ellers have fået alvorlige konsekvenser for virksomheden.
– Det havde jo betydet, at børnene havde skullet starte med en stor gæld, og det ville jeg da ikke være interesseret i at prakke dem på, forklarer Harry Højvang Sørensen.
– Ja, det havde virkelig været op ad bakke, for hvorfor skal man knokle for ingenting eller for at rydde op i en skatteskabt gæld, spørger den ældste søn Verner.
Ved siden af nikker Flemming samstemmende.
– Hvis reglerne havde været ændret, da vi overtog virksomheden, så tvivler jeg på, at vi havde været interesserede i at gennemføre generationsskiftet. Så havde vi nok valgt at sælge eller lukke biksen i stedet, siger han.
En lukning af Harsø Maskiner kunne få store konsekvenser for lokalområdet.
– Det, der før gav liv, var to dagligvarebutikker, to smede, mejeri, bager, maskinstation, auto osv. Men nu er det hele væk. Hvis vi så også forsvandt, ville der bare være et stort hul, fortæller Harry Højvang Sørensen.
Herre og ikke ansat i eget hus
Rundt omkring på væggene i virksomheden hænger en lang række diplomer som beviser på de omkring 40 patenter, virksomheden, og Harry Højvang Sørensen, har opnået gennem årene. Og i det hele taget kan hans og familiens aftryk på virksomheden ses overalt – lige fra de unikke maskindele til den sirligt trukne metalwire, der udgør gelænderet ved trappen i den nytilbyggede montagehal, som er udtænkt af grundlæggeren selv.
Det personlige tilhørsforhold til virksomheden gør også, at man ikke har den store fidus til politikernes forslag om lade familieejede virksomheder, som efter de nye regler kan komme til at stå overfor en velvoksen generationsskifteregning, overgå til en fond, hvor de tidligere ejere så bliver ansat.
– Der er da ingen, som har lyst til at blive medarbejdere i deres egen virksomhed. Så kan man lige så godt tage sig et job et andet sted, siger Verner og bliver suppleret af familiens yngste medlem, Birgitte.
– I sidste ende tror jeg, der er rigtig mange små og mellemstore, familieejede virksomheder som vores, som kan risikere at gå på grund af det her. Jeg er i hvert fald glad for, at vi har fået styr på det i god tid, siger hun.
Papirbunkerne vokser
Harry Højvang Sørensen nærmer sig de 77 år. Alligevel er han stadig en aktiv del af virksomheden.
– Du kan jo slet ikke holde dig væk. Men jeg tror egentlig, vi alle tre har det helt fint med det, griner Birgitte.
– Ja, for der er alt for meget papirarbejde til os andre, og det bliver kun værre og værre. I det hele taget synes jeg, den administrative del er enormt ressourcekrævende og gør det virkelig tungt at drive en virksomhed som vores. Og der kommer hele tiden nyt til, nikker Flemming og fortsætter:
– Det kan godt nogen gange virke lidt, som om politikerne ser virksomheder som vores, som deres personlige pengemaskine. Der kommer som sagt hele tiden ny ting til – med de nye beskatningsregler som det seneste eksempel.
Ingen vilde vækstplaner
Frokosten er spist, og Harry Højvang Sørensen viser gladeligt rundt på virksomheden, der er vokset gevaldigt se seneste år. Det gælder også regnskabet, hvor man i 2018 oplevede en vækst på hele 53 procent.
– Vi har bygget et par tusinde kvadratmeter til over de sidste par år og har samtidig udvidet arbejdsstyrken. Men det har vi også kun gjort, fordi vi havde fået styr på generationsskiftet, inden de nye skatteplaner dukkede op. Havde de været der, tvivler jeg stærkt på, at vi for eksempel havde investeret i den nye montagehal, siger virksomhedens grundlægger.
Men der stopper det, ifølge den nye generation, så også – i hvert fald foreløbig.
– Vi har cirka den størrelse vi skal have. Skulle vi vokse meget mere lige nu, ville det nok blive for bøvlet rent administrativt, og samtidig er det altså svært at finde de rigtige medarbejdere … især når man ligger så langt ude på landet, som vi gør. Men man kan jo aldrig vide, og det kommer nok også lidt an på, hvad politikerne finder på i fremtiden, vurderer Birgitte.