-
El
-
VVS
-
Industri
TEKNIQ Arbejdsgiverne har for en fynsk medlemsvirksomhed vundet en sag ved byret og landsret om rettidig opsigelse af en økonomidirektør. Opsigelsen blev sendt til økonomidirektørens arbejdsmail under afholdelse af juleferie. Det var nytårsaften kl. 16.32.
Økonomidirektøren mente ikke at virksomheden kunne have en berettiget forventning om, at han ville få kendskab til opsigelsen på det tidspunkt, dels fordi han afholdt juleferie og dels fordi han selv i lighed med det meste af Danmark var ved at gøre klar til aftenen.
Virksomheden var derimod af den opfattelse, at økonomidirektøren kunne forventes at have mulighed for at blive bekendt med opsigelsen, idet han bl.a. havde sin arbejdsmail installeret på arbejdstelefonen.
Økonomidirektøren rejste via sin fagforening krav om en ekstra månedsløn og synspunktet var, at opsigelsen først skulle regnes fra den 2. januar. Økonomidirektøren hævdede, at han først blev bekendt med opsigelsen, da han mødte på arbejde og åbnede sin arbejdscomputer.
Krævede 114.000 kr
Virksomheden påstod sig frifundet for det rejste krav, som samlet beløb sig til et beløb på godt 114.000 kr.
Under sagen var der enighed om, at opsigelsen var kommet frem til økonomidirektørens indbakke den 31. december kl. 16.32. Men der var uenighed om, hvorvidt økonomidirektøren kunne forventes at få kendskab til opsigelsen inden den 1. januar.
Retten i Odense var enig i virksomheden opfattelse og lagde vægt på, at den primære skriftlige kommunikationsform i selskabet var via mails, som for økonomidirektøren foregik på computer og arbejdsgiverbetalt mobiltelefon. Her sendte og læste økonomidirektøren mails uden for normal arbejdstid og i weekenden. Hertil kom, at økonomidirektøren ikke havde givet udtryk for, at han ikke var tilgængelig under sin juleferie. Han havde heller ikke havde sat autosvar på sin mailkonto med besked om, at han ikke læste mails, hvilket ellers var kutyme i selskabets ledelsesgruppe.
Østre Landsret stadfæstede Retten i Odenses dom, men lagde dog til grund, at det ikke var bevist at der i virksomheden var regler om eller kutyme for at sætte autosvar på mailkontoen, når man holdt ferie eller i øvrigt var utilgængelig.
Derfor havde økonomidirektøren ikke krav på en ekstra måneds løn.
Nytårsaften er en arbejdsdag
-Dommen bekræfter det almindeligt gældende princip om, at en opsigelse har virkning fra opsigelsen kommer frem til modtageren. Uanset at nytårsaften for mange er en særlig dag, så er det dog en almindelig arbejdsdag, hvor der ikke gælder særlige ansættelsesretlige regler f. eks i forbindelse med opsigelser. Derfor er det også tilfredsstillende, at både By- og Landsretten afviste synspunktet om, at nytårsaften skulle være en ”helt særlig” dag ved vurderingen af, fra hvilket tidspunkt opsigelsen havde virkning, siger advokat Ulrik Odgaard-Mogensen, TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterede virksomheden i Landsretten.
Efter frifindelsen af den fynske virksomhed blev fagforeningen dømt til at betale sagens omkostninger på 49.000 kr. til TEKNIQ Arbejdsgiverne.