-
El
-
VVS
-
Industri
Spørgsmål:
Vi har medarbejdere på flere forskellige overenskomster i virksomheden – er der forskel på reglerne i forhold til betaling under sygdom?
Svar
I langt de fleste tilfælde har medarbejdere, der bliver syge ret til betaling i deres fraværsperiode. Betalingen udgør enten medarbejderens sædvanlige løn eller sygedagpenge. Det er den relevante overenskomst, der bestemmer, hvornår og hvor længe medarbejderen har ret til løn under sygdom.
I de første otte uger af ansættelsesforholdet er der ikke ret til betaling af løn under sygdom, men medarbejderen kan have ret til sygedagpenge. Herefter vil medarbejderen have ret til betaling af løn under sygdom, hvis anciennitetskravet i den respektive overenskomst er opfyldt.
Elektrikeroverenskomsten
En timelønnet elektriker har efter tre måneders ansættelse krav på betaling af løn under sygdom i indtil ni uger. Skyldes fraværet dog tilskadekomst i arbejdstiden, gælder anciennitetskravet ikke.
Betalingen udgør vedkommendes sædvanlige timeløn, men der indbetales ikke til SH-kontoen. Sygeferiegodtgørelse betales fra 2. fraværsdag og udgør 12,5% af medarbejderens sædvanlige løn i det sidste kvartal før fraværet.
Funktionærlignende eller månedslønnede har ret til fuld løn fra første sygedag og indtil raskmelding.
Lærlinge har ret til fuld løn under sygdom fra første sygedag og indtil raskmelding.
VVS-overenskomsten
En timelønnet montør har efter to måneders ansættelse krav på betaling af løn under sygdom i indtil ni uger. Skyldes fravær dog tilskadekomst i arbejdstiden, gælder anciennitetskravet ikke.
Betalingen udgør vedkommendes sædvanlige løn, dog betales der ikke smudstillæg, tillæg ved skiftende arbejdssteder og tillæg ved rejsearbejde, medmindre det lokalt er aftalt, at tillæggene er indeholdt i den sædvanlige løn.
SH-godtgørelse betales hvis medarbejderen før sygdommens indtræden har været beskæftiget i virksomheden i mindst 12 måneder og betales ved fravær på mere end tre dage og for sammenlagt fire måneder.
Medarbejderen har ret til sygeferiegodtgørelse på 12,5%.
Funktionærlignende ansatte har ret til fuld løn under sygdom fra første sygedag og indtil raskmelding.
Lærlinge har ret til fuld løn fra første fraværsdag og indtil raskmelding. Voksenlærlinge følger ovennævnte regler for montører.
Industri- og vvs-overenskomsten
En timelønnet på industriområdet har efter seks måneders ansættelse ret til løn under sygdom i op til 14 uger.
Betalingen i de første fem uger udgør medarbejderes indtægtstab. I de efterfølgende ni uger udgør betalingen fuld løn, ekskl. genetillæg.
Der gælder særlige regler for medarbejdere, som arbejder efter regler for weekendarbejde eller skifteholdsarbejde.
Timelønnet på VVS-området har efter tre måneders ansættelse ret til fuld løn under sygdom i indtil 14 uger.
Betalingen udgør den vedkommendes produktive timeløn. Akkordsvende modtager den i virksomheden gældende timeløn. Skyldes fraværet dog tilskadekomst i arbejdstiden, gælder anciennitetskravet ikke.
Under sygdom betales der sygeferiegodtgørelse på 12,5% og SH på 2,5%
Funktionærlignende ansatte har ret til fuld løn under sygdom fra første fraværsdag og indtil raskmelding.
Lærlinge har ret til fuld løn under sygdom fra første fraværsdag og indtil raskmeldingen.
Funktionærer uden for overenskomst
Funktionærer har ret til fuld løn under sygdom fra første fraværsdag og indtil raskmelding.