-
El
-
VVS
Kundernes lyst til at gå i gang med større renoveringer er i frit fald og på niveau med tiden omkring finanskrisen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Hvis du oplever, at kunderne i stigende grad fravælger de helt store boligrenoveringer, så er du næppe ene om det. Spritnye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at lysten til renovering af hjemmet falder markant i øjeblikket.
Indekstallet fra Danmark Statistik ligger i øjeblikket på minus 63,9, hvilket betyder, at en stor del af danskerne lige nu siger nej til, at de vil igangsætte større renoveringer eller forbedringer af hjemmet i løbet af det kommende år. Det nuværende niveau ligger på linje med renoveringslysten omkring finanskrisen, viser statistikken.
- Danskerne ligger et sted mellem at sige, at de "sandsynligvis ikke" eller "helt bestemt ikke" vil investere i renoveringer. Og udviklingen har været i gang i det seneste halvandet år. Derfor er man som installatør og håndværksvirksomhed generelt nødt til at indstille sig på, at markedet vil ændre sig og tilpasse sin forretning efter det. For eksempel ved at fokusere mere på de energibesparende opgaver, siger Maria Schougaard Berntsen.
Forbrugertillid historisk lav
Den nuværende energikrise har fyret ekstra op under markedet for energirenoveringer i form af blandt andet varmepumper. Her har mange installatører i øjeblikket svært ved at følge med efterspørgslen, og det er netop være et godt pejlemærke for, hvor markedet bevæger sig hen fremover, forklarer cheføkonomen.
- På det private marked vil man sandsynligvis fravælge de helt store, gennemgribende boligmoderniseringer med nyt køkken eller badeværelse og så i stedet fokusere målrettet på at få styr på det mere praktiske; få sparet på energiregningen og styre strømforbruget, siger Maria Schougaard Berntsen.
Sortsynet slår også igennem i forbrugertilliden, som Danmarks Statistik løbende måler på. Den har i oktober ramt et historisk lavpunkt med et fald på minus 37. Dermed ligger forbrugertilliden på det laveste niveau i statistikkens 48-årige historie. Forbrugerne er med andre ord pessimistiske som aldrig før, både når de skal vurdere deres egen families nuværende og fremtidige økonomiske situation.
- Så længe vi stadig ser en høj beskæftigelse, så må vi leve med den pessimisme, men de økonomiske vismænd spår om 100.000 flere ledige næste år. Det kan hurtigt sætte sig endnu mere i danskernes investeringslyst, for så holder man endnu mere på pengene, fordi fremtiden bliver mere usikker, siger Maria Schougaard Berntsen.
De seneste beskæftigelsestal viser, at der kom godt 10.000 flere lønmodtagere i august. Det samlede antal lønmodtagere endte dermed på 2.967.000, ifølge Danmarks Statistik.