-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Regeringen skærper klimakravene i Bygningsreglementet væsentligt. Fra 1. januar 2025 indføres der varierende grænseværdier for udledning af CO2 og andre klimagasser for flere forskellige bygningstyper. Samtidigt skal byggeprocessen fremover medregnes i bygningers klimaaftryk.
Klimakravene i Bygningsreglementet (BR) bliver skærpet fra januar 2025, sådan lyder udmeldingen fra regeringen. Og det er ikke kun de skærpede grænseværdier, som virksomhederne i det tekniske erhvervsliv skal være bevidst om. En anden ændring bliver, at byggeprocessen medregnes i opgørelsen af bygningers klimaaftryk.
I tabellen nedenfor kan du se de nye grænseværdier for forskellige bygningstyper, der gælder fra 1. januar 2025:
Hvad betyder det?
For el- og vvs-installatørerne får de skærpede grænseværdier ikke den store betydning. El- og vvs-installationer vil fortsat fylde meget lidt i bygningsmodellen, som definerer de bygningsdele, der indgår i beregningen af grænseværdien.
På el-området indgår kun klimaaftryk fra solcelleanlæg, der er omfattet at energirammen, og på vvs-området medregnes kun CO2-udledning fra visse pumper og dele af rørføringen. Det interessante for installatørerne bliver dog, hvordan klimaaftrykket i byggeprocessen skal beregnes og dokumenteres, om deres aktiviteter i byggeprocessen indgår, og på hvilken måde.
Materialeproducenterne (ståltrapper, bygningsstål, tagdækningsmateriale, mv.) har allerede med den nuværende grænseværdi i BR i et vist omfang mødt kravene om miljøvaredeklaration (EPD’er) på deres produkter, så det er heller ikke nyt for dem.
- Der er næppe tvivl om, at udbredelsen af klimakravene til alt nybyggeri og grænseværdier for flere forskellige bygningstyper vil øge presset for EPD’er, dvs. miljøvaredeklarationer på materialer og produkter, ligesom de skærpede grænseværdier giver et endnu kraftigere incitament til at producere mere CO2-venligt, f.eks. med anvendelse af ”grønt stål” og brug af mere miljøvenlige maskiner og materialer, siger Bjørn Hove, konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
TEKNIQ Arbejdsgiverne følger udviklingen på området tæt, og arbejder for at Social og Boligstyrelsen, der er myndighed på området, snarest, og i god tid inden 1. januar 2025, får udarbejdet klare og præcise vejledninger til byggeriets aktører, så virksomhederne ved, hvordan de skal efterleve reglerne og hvilken dokumentation der skal leveres.