-
Industri
Regeringen reagerer hurtigt på metalindustriens advarsler om risiko for tab af viden og arbejdspladser i den grønne industri. Grøn investeringsordning klar med støtte til underleverandører i 2024, der er udsat for ulige konkurrence. En milliard er afsat til støtte.
- Der er ikke nogen vej uden om en at lave en klog model for statsstøtte til vindindustrien i Europa. TEKNIQ Arbejdsgiverne har presset på politisk for at sikre danske arbejdspladser og et øget fokus på den kritiske infrastruktur. Derfor glæder jeg mig over den grønne investeringsordning. Men fejler modellen, så taber vi til Kina, USA og til intern kannibalisme i EU, slår direktør Troels Blicher Danielsen fast.
Torsdag havde TEKNIQ Arbejdsgiverne inviteret erhvervsminister Morten Bødskov på virksomhedsbesøg hos Kemp & Lauritsen for at få et virksomhedsperspektiv på udfordringerne. Ministeren skulle under besøget sammen med direktør Troels Blicher Danielsen høre om erfaringer med og viden om konkurrenceforhold i den grønne industri.
Peter Kaas Hammer, der er er adm. Direktør hos Kemp & Lauritzen, er rigtig glad for, at erhvervsministeren afsatte tid til at besøge Kemp & Lauritzen:
- Det har været en spændende dag for vores virksomhed, og for flere af vores medarbejdere, der fik mulighed for at tale med ministeren om deres hverdag, og om teknikbranchen, der bliver stadig mere digital og datadrevet. Det er rigtig vigtigt med politisk fokus på vores helt konkrete arbejde med hver eneste dag at gøre den grønne omstilling til virkelighed, siger Peter Kaas Hammer.
Bedre model, tak
Tårnproducenten Welcon i Give er en af de pressede virksomheder blandt de grønne underleverandører. Virksomheden har netop investeret 1,2 mia. kr i en udbygning af produktionen. Her er der beskæftiget over 1000 mand. Men den nye støtte sikrer ikke virksomheden, påpeger direktør Jens Pedersen.
- Jeg havde håbet på en model i Danmark, som USA også benytter. Her får man et millionbeløb for hvert produceret tårn. Det giver konkurrencekraft. Desværre kan jeg ikke se, at det nye initiativ og den udmøntede model fra regeringen hjælper vores virksomhed i kampen imod unfair konkurrence. Modellen støtter nye produktioner – ikke vores etablerede virksomhed. Den model adresserer på ingen måde vores ulige konkurrence med virksomheder i Kina og Asien.
- Derfor ser jeg gerne en helt anden model. Og samtidig skal vi holde fokus på at bevare den grønne viden og arbejdspladserne i EU. Det er kritisk infrastruktur, som vi er helt afhængige af at beskytte og fastholde i Europa. Den dagsorden skal vi også fastholde, siger adm. direktør og medejer Jens Pedersen.
Nødvendig statsstøtte
Regeringen har med den nye støtteordning erkendt, at Danmarks grønne styrkeposition trues af statsstøtte i andre lande. Både USA, Kina og lande i EU bruger statsstøtte til at tiltrække investeringer i fremtidens grønne produktion. Senest har EU midlertidigt frem mod udgangen af 2025 åbnet for statsstøtte til produktion af grønne teknologier.
Derfor vil regeringen forsvare og forstærke de grønne styrkepositioner ved at afsætte 1 mia. kr. i 2024 til en midlertidig, målrettet og grøn investeringsordning. I 2024 ser man på behovet i 2025 og finansiering heraf. Ordningen er målrettet der, hvor Danmark er mest udfordret, hvilket betyder produktion af vindteknologi og elektrolyseteknologi til Power-to-X.
Støtter uden begejstring
Erhvervsministeren er dog ikke begejstret for at skulle til at give statsstøtte til dansk industrivirksomheder, men ser det som en nødvendighed.
- Statsstøtte er bestemt ikke noget, der er groet i en dansk baghave. Men regeringen vil forsvare og forstærke landets grønne styrkeposition, for fremtidens danske produktionsarbejdspladser er på spil. Derfor investerer vi i de grønne teknologier, som vi både skal bruge i Danmark og eksportere til resten af verden. Det handler om at sikre europæisk uafhængighed, når det kommer til fremtidens energiteknologi og sikre danske styrkepositioner i fremtiden, siger ministeren i en pressemeddelelse om initiativet.
Den grønne investeringsordning målrettes etablering af produktionsfaciliteter inden for vindmøller og elektrolysatorer (teknologi til Power-to-X) samt produktion af komponenter hertil, fx naceller, vinger e.l.
Ordningen er et vigtigt led i den grønne, danske industripolitik, hvor der arbejdes aktivt for at understøtte grønne produktionsarbejdspladser på tværs af hele landet. Det forventes, at ordningen åbner for ansøgninger i løbet af januar 2024.
Engageret i Danmark
Det er en forudsætning for støtte, at virksomheder kan opnå støtte til deres projekt i et andet land for at sikre, at Danmark ikke bliver førende på statsstøtte. Det er ligeledes et krav, at virksomhederne har et langsigtet engagement i Danmark.
Mere fakta om Grøn Investeringsordning.
Ministerbesøg hos Kemp & Lauritzen. Fra venstre: Morten Bødskov, erhvervsminister, Troels Blicher Danielsen, adm. direktør TEKNIQ arbejdsgiverne, Peter Kaas Hammer, adm. direktør Kemp & Lauritzen.