-
Industri
Udover Corona restriktioner er den næststørste trussel mod eksporten stadig mangel på råvarer. I 4. kvartal oplevede 67% af virksomheder råvaremangel som en produktionsbegrænsning, viser det seneste eksportbarometer.
Af Maria Schougaard Berntsen,
cheføkonom
TEKNIQ Arbejdsgiverne
De danske eksportvirksomheder er fortsat rimelig positive omkring eksportudsigterne, selvom optimismen er aftaget en smule i 4. kvartal 2021. Eksportbarometeret er faldet til 56 fra 60, hvor den har ligget årets tre første kvartaler. Det er dog stadig seks procentpoint over en neutral besvarelse - og tre point over niveauet sidste år på samme tid.
Den mere beherskede optimisme skyldes en øget bekymring for hvilke nye restriktioner, som corona-situationen vil bringe med sig. En bekymring, som den seneste politiske udvikling i Danmark formentlig vil puste yderligere til.
I alt forventer ca. fire ud af fem eksportvirksomheder, at deres eksport vil blive påvirket negativt af nye restriktioner. Det er en kraftig stigning fra 3. kvartal 2021, hvor det kun gjaldt 3 ud af 4 virksomheder.
Råvarer mangler
Udover coronarestriktioner er en anden stor trussel mod eksporten stadig mangel på råvarer. Og situationen er kun blevet skærpet siden 3. kvartal. I 4. kvartal oplevede 67% af virksomheder råvaremangel som en produktionsbegrænsning. Det er endnu højere end sidste kvartal, hvor 61% af virksomhederne oplevede råvaremangel.
Det er med andre ord ingen tvivl om, at råvaremangel giver udfordringer i hverdagen. Det afspejler sig naturligvis i længere leveringstider men desværre også i mistede ordrer. Blandt virksomhederne, der vurderer, at råvaremangel er en produktionsbegrænsning, siger 38 pct. af virksomhederne, at de faktisk har mistet eksportordrer pga. af råvaremangel i 4. kvartal.
Mandskab mangler
Og som om coronarestriktioner og råvaremangel ikke var nok, så er der endnu flere faldgruber derude. Mere end hver tredje virksomhed oplever problemer med mangel på arbejdskraft, og omkring hver tredje virksomhed forventer, at arbejdskraftmanglen er i et sådant omfang, at den vil påvirke eksportmulighederne. I 3. kvartal var det tilfældet for 28% af virksomhederne, og presset på at skaffe de rette medarbejdere er dermed steget yderligere i det seneste kvartal.
Der er altså masser af udfordringer i markedet, men når virksomheder - til trods for dette - har en beherskede optimisme, skyldes det alligevel en grundlæggende forventning om, at deres eksportordreindgang vil stige og give en lidt større fremgang i eksportmarkederne end det hjemlige marked.
Fakta om Eksportbarometeret:
250 eksportvirksomheder står bag den aktuelle barometermåling. 50 er neutral på barometeret. Over 50 er således positive forventninger – under 50 er negative. Jyske Bank og Danish Export Association står bag eksportbarometeret, som laves hvert kvartal.
De største trusler imod eksporten
De største trusler imod eksporten opgjort i eksportbarometeret
50 er neutral - 56 er således stadig en positiv eksport-forventning blandt de danske virksomheder