-
El
-
VVS
Varmepumpebranchen er i gang med at opskalere produktionen for at følge med efterspørgslen, men forsyningskrise og råvaremangel stikker stadig en kæp i hjulet.
Gasprisernes himmelflugt har de seneste uger sat endnu mere fut i et i forvejen overtændt marked for varmepumper.
- Efterspørgslen er i hvert fald ikke blevet mindre, siden Ukraine blev invaderet af russerne. Jeg vil tro, at der er tale om en fordobling i interessen for varmepumper, siger Jens Bredning, vicepræsident for den nordeuropæiske salgsafdeling i Bosch.
Det bygger ovenpå en eksplosiv udvikling de seneste år. Eksempelvis steg antallet af solgte luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg i Danmark med mere end 50 procent i 2021. Tilskudspuljer og et stigende fokus på mere miljøvenlig boligopvarmning har hjulpet efterspørgslen på vej, men samtidig har konsekvenserne har corona-pandemien - som råvaremangel, forsyningskrise og lange leveringstider - gjort det svært at nå helt i mål med de mange installationer.
Vækst trods bremseklodser
Det er stadig problemstillingen, men hos Bosch håber man at kunne fordoble produktionen af varmepumper i år. Det gælder blandt andet fabrikken i Tranäs i Sverige, som leverer til det nordiske marked. Her forventer Jens Bredning, at produktionen af varmepumper i år bliver dobbelt så stor som sidste år.
- Vi kunne have solgt meget mere, end vi gør i dag. Det er den perfekte storm, da vi i forvejen er udfordret på corona og forsyningskrise. Og så kom krigen i Ukraine. Men vi mener, at det er realistisk at nå en vækst på 50 procent i år på varmepumpemarkedet, siger Jens Bredning.
En af måderne til at nå i mål trods manglende råvarer og lange ventetider er at producere nogle af de vitale komponenter selv. Af samme grund investerer Bosch nu i en produktion af halvledere eller mikrochips, som er en af de store mangelvarer. Det samme gælder testfaciliteter, der også har givet lange ventetider. Endelig er der planer om at udvide produktionsapparatet rundt omkring i Europa. Han føler sig derfor sikker på, at virksomheden nok skal kunne matche behovet de kommende år, men det bliver et langt sejt træk for at nå i mål.
Alternative veje
Samme melding kommer fra en af de andre store varmepumpe-producenter, Vølund. Virksomheden arbejder på at udvide sin produktion af varmepumper, men det hele strander på adgangen til materialer.
- Rusland er ramt af sanktioner på grund af krigen i Ukraine, hvilket udfordrer leverancer af råvarer, komponenter og gas. Vi må regne med, at sanktionerne kommer til at stå på i nogen tid, og jeg tror ikke, at vi har set toppen endnu. Vi er derfor udfordret på produktion og leverancer, da efterspørgslen stiger markant, som den har gjort gennem længere tid, men vi søger hele tiden alternative veje for at kunne holde produktionen og leverancerne i gang, siger Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund.
Han føler sig sikker på, at produktionen nok skal komme op i gear igen i løbet af de næste par år, så virksomheden kan matche den stigende efterspørgsel på længere sigt. Lige nu er det bare svært.
- Vi har aldrig haft så gode muligheder for at feje lagergulvet som nu. Det er virkelig ikke meget, der får lov til at stå, siger Niels Peter Skov.
Salgstal eksploderer
Hos Vaillant er fabrikkerne udvidet i både England og Tyskland for at mætte efterspørgslen, der kun er blevet større de seneste måneder.
- Vi har i løbet af årets første måneder oplevet, at grossisterne lægger kæmpe ordrer ind, og at der generelt er en fortsat stigende interesse for vores energieffektive varmepumper, siger Christian Petersen, product manager i Vaillant.
Krigen i Ukraine har skabt et ekstra pres på markedet, men alligevel er der en tro på, at situationen så småt vil begynde at lette i løbet af de kommende måneder.
- Vores forventning er, at vi kommer til at producere flere varmepumper, så vi kan følge med i efterspørgslen i markedet, når vi kommer hen til sommerferien, og senest når vi kommer på den anden side af sommerferien. Men det afhænger udelukkende af, om vi kan skaffe de materialer, vi mangler, siger Christian Petersen.