-
El
-
VVS
Godt halvdelen af bygherrerne i Danmark forventer at aflyse byggeprojekter i resten af 2022 på grund af prisstigninger i byggeriet, viser en ny undersøgelse foretaget blandt Bygherreforeningens medlemmer.
52 procent af bygherrerne forventer, at de kommer til at droppe byggeprojekter i 2022 på grund af prisstigninger. Det viser en undersøgelse, som Bygherreforeningen har udarbejdet på baggrund af besvarelser fra offentlige, private og almene virksomheder. Gruppen repræsenterer de professionelle indkøbere af byggeri i Danmark, som hvert år investerer et trecifret milliardbeløb i byggeri og anlægsprojekter.
Læs også: Materialepriser på rekordniveau
– Priser på stål, træ og andre materialer samt energi er steget voldsomt det seneste år. Usikkerheden om prisudviklingen koblet med forsyningsproblemer gør, at vores medlemmer får markant højere priser ind fra entreprenørerne, når de skal bygge, lyder det fra Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang.
Kommuner aflyser mest
Det er særligt de almene og de kommunale bygherrer, som aflyser projekter. De almene står for 33 procent af bygherrer, som har aflyst byggeprojekter, mens 30 procent af dem, som aflyser, udgøres af kommunerne.
– Mange almene og offentlige bygherrer får sprængt budgetgrænserne i deres byggeprojekter, når de går i udbud. Estimaterne holder ikke. Og da de ofte arbejder inden for relativt låste budgetrammer, som er bevilget af deres politiske bagland, har de ikke mange andre muligheder end at udskyde eller helt aflyse, forklarer Henrik L. Bang.
De private kigger dog også ind i et mere udfordret marked. 17 procent forventer at aflyse projekter resten af året.
– De private – som fx pensionsselskaber og private developere – fortæller, at de også har sværere ved at få fornuftige priser fra deres entreprenører, ligesom nogle også fortæller, at de har svært ved at finde entreprenører, som tør byde på opgaverne i totalentreprise. Samtidig er de private bygherrer bekymrede for det højere renteniveau, som gør købernes økonomiske situation mere usikker. Derfor er der også flere private, som afventer situationen, siger Henrik L. Bang.
Træls situation
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne følger man de stigende materiale- og komponentpriser tæt. Cheføkonom Maria Schougaard Berntsen mener, det er en rigtig træls situation for både bygherrer og installatører.
– På den ene side er det klart, at kommunerne og de øvrige bygherrer ikke kan bruge flere penge, end de har. Men omvendt kan installatørerne jo heller ikke lade være at hæve prisen, når deres omkostninger til indkøb stiger markant, siger hun.
Ifølge cheføkonomen bør installatørerne forberede sig på, at de stigende priser, som er en konsekvens af corona-pandemien og krigen i Ukraine, kan føre til en økonomisk opbremsning i takt med at projekter bliver annulleret eller udskudt.