-
Industri
Erik Langelund laver avanceret fixationsudstyr til kræftbehandling, reparerer de lokale landbrugsmaskiner eller leverer dele til rumfartsbranchen.
Erik Langelund er mere opfinder end sælger. Og han er hel sikker på, at han ville få hovedpine og trives dårligt, hvis arbejdet i virksomheden bestod i at producere flest mulige møtrikker til den laveste pris som underleverandør.
Smel Industry er kendt for, at de kan løse løsninger på de problemer og udfordringer, som kunderne kommer med. Og Langelund bøvler på, til løsningen er der. Eller til han må give op. Men det er nu ikke så tit, at det sker…
Det bekræfter ægtefællen Helle Langelund med et nik. Hun kender sin mands arbejdsmetode. Når noget driller, så hugger han brænde eller skruer lidt i en gammel bil – og pludselig dukker han frem med en løsning på en sag, der har drillet.
Smeden og rumudstyret
Den fynske virksomhedsejer er uddannet maskinarbejder, men fik allerede i 1985 sin momsregistrering og begyndte at lave opgaver ved siden af sit daglige arbejde. Det startede på en gammel drejebænk hjemme i garagen. Drejebænken var indkøbt for skrotprisen på 500 kroner og krævede en solid renovering, inden der kunne laves opgaver for det lokale landbrug omkring landsbyen Sandager.
Springet til selvstændig kom, da et firma i Odense søgte et 1-mandsfirma til samarbejde. Projektet viste sig at handle om opbygning af en kondicykel til astronauter i rummet, der skal holde kroppen i form under opholdet. Firmaet var Innovision, der stadig er kunde hos Smel Industry.
Smeden og kitlerne
Første mand blev ansat i 1993 i SMEL Industry, hvis navn er skabt af forbogstaverne fra Sandager Maskinfabrik Erik Langelund. I 1997 begyndte virksomheden at arbejde med 3D-konstruktion og fik en ny kunde ind, der skulle bruge produkter i kulfiber og plast til at fixere – fastholde – kræftpatienter under behandling.
Kunden så hurtigt, at Erik Langelund var den rette mand at sende rundt på landets sygehuse for at diskutere behov og produktudvikling direkte med læger og andet fagpersonale. I 2007 gik kunden imidlertid konkurs lige før et større projekt med Vejle Sygehus skulle realiseres. Sammen med en sælger fra det konkursramte firma stiftede han firmaet Candor og fortsatte salg og udviklingsarbejdet. I dag er Erik Langelund eneejer og eneste medarbejder i selskabet, der får sine produkter produceret hos Smel Industry. Det går godt. Salgs-selskabet lavede et nettoresultat på to millioner i seneste regnskabsår.
Mand og kone
Det går også rigtig godt i maskinfabrikken Smel Industry, der næsten lavede et lige så fint resultat. 11 ansatte er der i produktionen, hvor ægtefællen Helle Langelund passer økonomien. Virksomheden ligger et stenkast fra hjemmet i Sandager. Her i landsbyen er Helle født. Erik er født i Ryslinge også på Midtfyn.
På trods af den bundsolide økonomi er der ikke ambitiøse vækstplaner for de to virksomheder. Erik Langelund konstaterer, at han ikke er ret god til at huske navne – og han VIL kunne hilse på alle medarbejdere. Målet er ikke at blive mange flere ansatte.
- Jeg vil gerne være med til at løfte projekter i gang. Så er det fint, at andre virksomheder tager over og får det til at vækste. Jeg er mere opfinder end sælger, siger den ide-rige fynbo.