-
El
-
VVS
-
Industri
Google Analytics, som mange virksomheder bruger til at måle deres webtrafik, har fået det røde kort af Datatilsynet på grund af risiko for brud på persondatareglerne.
Med Google Analytics kan virksomhedsejere og andre hjemmeside-ejere detaljeret følge med i, hvordan deres brugere opfører sig. Hvad køber de? Hvad klikker de på? Og hvor kommer de fra? Det blot nogle af de mange oplysninger, man løbende kan følge med i.
Men nu har værktøjet fået det røde kort af Datatilsynet, der ikke mener, at det er lovligt at bruge det digitale værktøj i sin nuværende form. Problemet er de personfølsomme oplysninger, der også følger med datastrømmen, hvilket GDPR-reglerne sætter rammer for.
- Reglerne i GDPR er lavet for at beskytte europæiske borgeres privatliv. Det betyder blandt andet, at man skal kunne besøge en hjemmeside, uden at ens oplysninger kan ende i de forkerte hænder. Vi har gennemgået mulighederne i Google Analytics nøje og er kommet frem til, at man ikke kan bruge værktøjet i sin nuværende form uden at træffe yderligere foranstaltninger, siger Makar Juhl Holst, chefkonsulent i Datatilsynet, i en pressemeddelelse.
Bandlyst i flere lande
I januar i år traf det østrigske datatilsyn en afgørelse vedrørende en østrigsk organisations brug af Google Analytics. Siden har det østrigske datatilsyn truffet endnu en afgørelse om brugen af værktøjet, ligesom det franske datatilsyn også har truffet flere afgørelser. Senest har det italienske datatilsyn i juni afgjort en lignende sag, og i alle sagerne fandt tilsynsmyndighederne, at brugen af Google Analytics i sin nuværende form var ulovlig.
Veje til lovlig brug
Hvis man som virksomhed ønsker at bruge Google Analytics, så er budskabet fra Datatilsynet, at man skal lægge en plan for at lovliggøre sin brug af redskabet. En teknisk mulighed er såkaldt 'pseudonymisering', som i bund grund handler om delvist at anonymisere IP-adresse. Det er det digitale fodspor, der i givet fald kan pege tilbage på den enkelte bruger.
Hvis det ikke er muligt, lyder opfordringen fra Datatilsynet, at man skal man holde op med at bruge værktøjet og eventuelt finde et andet værktøj, der kan levere webstatistik uden at bryde databeskyttelsesreglerne.
Se nærmere på Datatilsynets afgørelse og få gode råd og vejledning om brugen af Google Analytics her.