-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Erhvervsskoleordfører Thomas Skriver har besøgt ikke mindre end 40 danske erhvervsskoler, inden Folketinget skal fordele 900 millioner kroner til opgradering af uddannelser og lokaler. Behovene er vidt forskellige fra skole til skole, lyder konklusionen fra industriteknikeren.
- Vi har fået en lille milliard til at forbedre erhvervsskolerne fra Folketinget. Det er en enestående mulighed for at rykke både skoler og uddannelser op i verdensklasse. Men lad mig lige slå en ting fast: Der er mange fede erhvervsskoler rundt i landet. Alt er ikke bedrøvelige og nedslidte forhold. Der er store forskelle på, hvad skolerne har behov for: Bedre lokaler, materialer eller undervisere. Derfor skal der være betydelig lokal medbestemmelse, når milliarden fordeles.
Det siger det fynske folketingsmedlem Thomas Skriver Jensen (S), som selv er uddannet industritekniker fra Syddansk Erhvervsskole i Odense. Der er kun en håndfuld folketingsmedlemmer, som har en erhvervsuddannelse med ind på Christiansborg. Da Skriver blev valgt ind ved seneste valg, var det med en klar intention om at arbejde for at forbedre og hæve niveauet på erhvervsuddannelserne.
Forskellige behov
- Min personlige viden fra uddannelsen i Odense er et godt grundlag. Men det gik hurtigt op for mig, at jeg skulle rundt i hele landet og besøge en række erhvervsskoler for at få et bredere billede af skolerne og de over 100 erhvervsuddannelser. Jeg er over halvvejs igennem de 68 besøg – og det er meget givende, siger Skriver.
Han vil arbejde for at midlerne fordeles, således at en del af millionerne tildeles skolerne til egne initiativer og eget råderum. Den anden del kan fordeles målrettet fra central hånd og prioriteret af politikerne. Derved kan skolernes vidt forskellige behov tilgodeses.
Under besøgene på de 40 erhvervsskoler har Thomas Skriver både mødt ledelsen, undervisere og elever under rundgang i lokalerne. På TECH på Frederiksberg gav en stærkt engageret underviser på elektrikeruddannelsen eksempelvis et stort indtryk.
Brænder for de unge
- Han sagde, at han kunne tjene 10.000 mere i måneden ude i det private. Men han var underviser, fordi han brændte for at lære fra sig og skabe en god undervisning. Det er fantastisk at møde sådanne mennesker ude i skolernes virkelighed, siger Thomas Skriver.
Politikerens drømmescenarie for erhvervsskolerne efter de mange besøg er klar:
- Om et par år skal investeringen i erhvervsuddannelser gerne have sikret to ting: For det første skal vi have mange flere unge til at vælge de faglige uddannelser og gå ind på erhvervsskolerne.
Og når de først er kommet ind, så skal vi sikre så gode forhold og så godt et uddannelsesmiljø, at langt færre unge tager svingdøren ud – før uddannelsen er gjort færdig. Det er min drøm, siger Thomas Skriver.
911 mio. kr. til erhvervsuddannelserne
-
Der af sættes 311 millioner kroner ekstra til erhvervsuddannelserne i 2024.
Beløbet siger til 911 mio. i 2030.
Målet er tidssvarende udstyr, opkvalificering af lærerne samt at understøtte mere attraktive sociale og faglige miljøer.