-
Industri
De danske eksportvirksomheder er blevet mere pessimistiske for de kommende måneder. Den pessimistiske stemning skyldes ikke mindst danskerne oplever reallønsnedgang, høje energipriser og stigende renter, der sætter sig i indkøbslysten. Eksportbarometeret falder lidt i fjerde kvartal 2022, hvor indekset samlet set lander på 49, hvilket er ét enkelt point under en neutral besvarelse på 50.
Cheføkonom Maria Schougaard Berntsen,
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Eksportvirksomheder har oplevet lavere eksportordrebeholdninger de seneste måneder, og nu forventer virksomhederne et fald i ordrebøgerne de kommende tre måneder. Trods tilbagegang, forventer eksportvirksomhederne dog en smule større vækst i deres eksport end på det hjemlige marked, hvilket kan være udtryk for, at opbremsningen i økonomien sker hurtigere på det danske marked.
Virksomhederne forventer også at adgangen til eksportmarkeder bliver en smule dårligere end før. Det er særligt mangel på råvarer og mangel på arbejdskraft, der har en negativ betydning. Dog er andelen af eksportvirksomheder, som fremhæver mangel på mangel på arbejdskraft gået fra 29 % til 22 %. Og ligeledes er andelen, som fremhæver mangel på råvarer, faldet fra 49 % til 29 %. At mangeloplevelsen aftager, skyldes en kombination af fyldte varelagre og afmatning på markederne, hvorefter der ikke længere er den samme rift om materialer og medarbejdere som før.
Pas på lønpres
Den lange periode med rekordhøje inflationsniveauer på tværs af grænser, har udhulet reallønnen, og der har længe været fokus på medarbejdernes krav om lønstigninger for at imødegå reallønsnedgangen. 70 % af virksomhederne oplever i fjerde kvartal 2022 fortsat tiltagende lønstigninger.
47 % af eksportvirksomhederne i fjerde kvartal 2022 vurderer, at lønstigninger udgør en trussel mod den danske konkurrenceevne. Tallet var i tredje kvartal 2022 41 %. Det er i overensstemmelse med den seneste internationale lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening, som viser, at Danmark på tværs af brancher har hurtigere og højere lønstigningstakster end udlandet. Vi bør derfor have for øje, at Danmark ikke lader os rive med på en lønpresbølge, som vil skade virksomhedernes konkurrenceevne yderligere.
Energi falder
De seneste måneder har budt på nedgang i energipriserne, hvilket har haft positiv indvirkning på inflationen, der for første gang siden december 2021 er faldet. Det kan både have en positiv betydning i forhold til lønudviklingen, idet udhulingen af reallønnen aftager. Derudover mindsker det presset på den generelle prisudvikling. Andelen af eksportvirksomheder, der oplever store salgsprisstigninger, falder i fjerde kvartal 2022 fra 45 % til 31 %.
250-300 eksportvirksomheder står bag den aktuelle barometermåling. 50 er neutral på barometeret. Over 50 er således positive forventninger – under 50 er negative. Jyske Bank og Danish Export Association står bag eksportbarometeret, som laves hvert kvartal.