-
Industri
Produktion i metal og af maskiner giver en del sager med høreskader - og strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Husk at få beregning af støj ind i de løbende APV’er, lyder rådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Arbejdstilsynet har lavet en ny vejledning til virksomhederne.
Arbejdstilsynets vejledning til hvordan man som arbejdsgiver skal forebygge og håndtere støj på arbejdspladsen er blevet opdateret efter et nyt koncept for AT-vejledninger. Hensigten med det nye koncept er, at man som arbejdsgiver har nemmere ved at se, hvad pligterne er på et arbejdsmiljøområde.
Hørenedsættelse opstår typisk efter lang tids udsættelse for støj, men man kan også få en hørenedsættelse efter en enkelt udsættelse for meget kraftig støj. Høreskade er den mest almindelige uhelbredelige erhvervssygdom.
- Skader på hørelsen kommer ofte snigende efter en årrække. Derfor er forebyggelse så vigtig, når det gælder støj. På mange andre områder falder antallet af sager med skader, men det sker ikke omkring høreskader i metalindustrien, siger chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Støj i APV
Anbefalingen er derfor at huske, at støj skal indgå i udarbejdelsen af APV. Med forskellige apps kan man få en indikation af støjniveauet i forskellige dele af produktionen. Men der skal måles professionelt, hvis målingerne skal bruges til egentlige indsatser.
- Forebyggelse er det vigtigste trin omkring høreskader. Målinger kan vise, hvilket niveau af støj der er tale om, eksempelvis når der er indkøbt en ny maskine, der er sat ind i produktionen. Derfor er støjkrav ved indkøb vigtigt. Personlige værnemidler bør være det sidste trin i arbejdet med at undgå skader på hørelsen, men naturligvis skal der være eksempelvis høreværn til rådighed, siger chefkonsulent Lone Alstrup.
Vejledning
Arbejdstilsynets løbende statistikker viser, at de tilsynsførende er opmærksomme på støj ved virksomhedsbesøg og både vejleder og udsteder strakspåbud.
Se den nye vejledning om støj fra Arbejdstilsynet.
-
Støjgrænser
Alle virksomheder skal overholde grænseværdien for daglig støjbelastning på 85 dB(A) og grænseværdien for impulsstøj på 137 dB(C). Samtidig skal unødig, generende støj dæmpes.
Risiko for høreskader:
Ved en støjbelastning på 90 dB(A) i 10 år får 11 pct. en alvorlig høreskade
Ved en støjbelastning på 85 dB(A) i 10 år får 4 pct. en alvorlig høreskade
Ved 80 dB(A) anses risikoen for høreskader for meget lille.
Hvis den daglige støjbelastning er over 85 dB(A), skal arbejdsgiveren sikre, at medarbejderne bruger høreværn.