-
El
-
VVS
Teknologisk Institut oplever jævnligt at skulle sige fra over for udenlandske leverandører og producenter af varmepumper, fordi kvalitet eller dokumentation er for dårlig.
Stor efterspørgsel og lange leveringstider på varmepumper skaber grobund for et marked med produkter af mere tvivlsom karakter.
Det oplever man blandt andet hos Teknologisk Institut, som løbende tester nye produkter til det danske marked.
- Vi oplever, at der er en væsentlig anderledes kvalitet, når vi tester produkterne. Det handler blandt andet om den måde rørene er loddet sammen på, men også den dokumentation, der følger med produkterne. Helt overordnet må vi sige, at pris og kvalitet hænger sammen på det her område, siger Claus Schøn Poulsen, centerchef hos Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut står bag Energistyrelsens varmepumpeliste. Det er en liste over de produkter og mærker, der er godkendt til det danske marked, men den siger omvendt ikke noget om, hvor mange der bliver afvist.
- Jeg bliver jævnligt spurgt, om vi ikke har en negativliste, men det har vi altså ikke, da vi gerne vil fremhæve de gode produkter. Derfor kan vi heller ikke sige noget om omfanget af produkter, der ikke lever op til dokumentationskravene - udover at vi jævnligt støder på dem, siger Claus Schøn Poulsen.
Ifølge centerchefen er der brodne kar i alle produkttyper fra luft/luft-varmepumper til luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg. Han råder derfor både installatører og forbrugere til at bruge den sunde fornuft, når de bliver præsenteret for produkterne. Det kan for eksempel være, at selve brugervejledningen er oversat helt uforståeligt fra kinesisk til dansk med Google Translate.
Rådgivning hos installatøren
TEKNIQ Arbejdsgiverne råder også medlemmerne til at være på vagt, hvis de støder på ukendte produkter. Det kan både være fra leverandører, eller noget kunden selv har købt hjem og beder om at få installeret.
- Det er vigtigt, at der er konkurrence på markedet, så leverandørerne hele tiden kæmper om at levere de bedste produkter til de bedste priser. Derfor er en lav pris ikke i sig selv et problem, men det er vigtigt, at man som installatør ser sig for og ikke løber en unødvendig risiko, siger Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Den risiko kan blandt andet være, at varmepumpen ikke yder som forventet, går i stykker eller ikke kan vedligeholdes, hvilket kan give utilfredse kunder i sidste ende.
- Installatøren er også kundens rådgiver i at finde en løsning, der holder. Det vil være forventningen, når der har været en fagmand inde over. Nogle gange har kunden selv købt en varmepumpe på nettet og hyrer så en installatør til at montere den. I den situation kan man som installatør være nødt til at sige fra over for opgaven, hvis den for eksempel ikke findes på det danske marked, siger Troels Hartung.
Se mere på varmepumpelisten og listen over VE-godkendte installatører.