-
Industri
Nyuddannede 21-årige Oscar Vesterlund Cortsen kan tælle tre generationer tilbage, hvor mændene i familien har været uddannede maskinarbejdere. Med flere 12-taller tager han nu ML-prisen som industritekniker, og bliver den fjerde generation i familien med svendebrevet.
Der er således stolte metal-traditioner i familien. Men de tre forudgående svende i familien ville næppe nævne en ”High Feed End Mill” som deres yndlingsværktøj på jobbet. Oscar er vild med det effektive værktøj, der med stor kraft og præcision æder sig ind i selv den største blok af massiv metal på CNC-maskinen.
Det er nemlig ved den avancerede fræser, at den 21-årige fynbo trives. Det bedste er at få en opgave, hvor der skal omtanke, programmering og planlægning til for at få lavet eksempelvis en prototype på CNC-maskinen.
Elsker prototyper
- Jeg vil rigtig gerne have lov at lave hele arbejdet fra starten med en massiv klods over programmering og opstilling til den færdige prototype. Det er en god arbejdsdag – og den går meget hurtigere, end når man bare står og laver produktion, siger Oscar Vesterlund Cortsen med et smil.
Sidst i 9. klasse havde han meldt sig til HTX, men eksamensperioden gjorde, at han valgte mere tid på skolebænken fra og i stedet fulgte sin fars råd om at prøve metalbranchen af med en uges praktik. Det blev på Svend Frederiksen Maskinfabrik i Ringe, som Oscars far kender som ekspert i robotter.
- Det endte med en læreplads. I starten var det lidt kedeligt med masser af produktion. Men da vi efter første skoleophold fik lov at begynde at lave opstillinger på maskinerne, så blev det spændende, siger Oscar.
Industritekniker er ikke lige det nemmeste fag at forklare andre unge om.
Ingen nedslidning
- Alle ved, hvad en tømrer laver. Jeg siger, at jeg skærer ting ud af metal. Og at det er fedt. Det vi laver, er jo fundamentet for mange andre funktioner i samfundet. Og så står vi indendørs hele året med et godt job og en god løn, hvor maskinerne tager arbejdet. Vi bliver ikke slidt ned som en murer.
En ny bil står højt på ønskelisten hos den unge industritekniker efter at lærlingelønnen netop er blevet til en svendeløn hos Svend Frederiksen Maskinfabrik på Fyn, hvor han er fastansat nu. Der bliver brugt en del tid med at rode med biler derhjemme. Fitness og vægte er der dog også tid til, viser overarmene på industriteknikeren.
Diamanten venter
De næste fem år vil han bare gerne arbejde med sit fag. Faderen tog en ingeniøruddannelse oven på svendebrevet og er nu i robotbranchen.
- Vi er jo ofte eftertragtede, når vi videreuddanner os med et svendebrev i hånden. Men nu vil jeg først arbejde nogle år og så se, siger Oscar.
Prisoverrækkelsen i Den Sorte Diamant bliver med forældrene, underviseren fra erhvervsskolen og ejeren af virksomheden, Fleming Frederiksen, på tilskuerpladserne.
-
ML-Prisen
Følgende kriterier skal opfyldes, for at man kan komme i betragtning til ML-Prisen:
- Lærlingen skal indstilles både af praktikvirksomheden og erhvervsskolen, og begge parter skal udfylde hver deres indstillingsformular.
- Lærlingen skal have gennemført en uddannelse med tilknytning til Metalindustriens Uddannelsesudvalg med topkarakteren 12 til svendeprøven.
- Lærlingen skal have udmærket sig som en god kollega og samarbejdspartner undervejs i uddannelsen.