-
Industri
Midt i en historisk europæisk satsning på vindenergi er der en ordrekrise i dansk vindindustri. Tydeligste tegn er fyring af 800 hos Siemens Gamesa. Nu rammes også underleverandørerne. Et løsningsforslag fra TEKNIQ Arbejdsgiverne lyder på flere danske møller – hurtigere og uden forsinkelser fra protester.
Siemens Gamesa har som producent af vindmøller tabt 20 mia. kr over tre år og har nu iværksat en sparerunde, der kan koste 800 job i Danmark. Om fyringerne falder i Aalborg, Brande eller afdelingen i Vejle er endnu ikke afgjort. Men de mange afskedigelser er et tydeligt tegn på den ordrekrise, som paradoksalt nok har ramt industrien midt i en historiske satsning på vind, påpeger analytiker.
- Med den enorme europæiske satsning på at erstatte russisk gas med vind burde ordrebøgerne være fyldt op hos vindmølleproducenterne og dermed også hos deres underleverandører. Men det er ordrebøgerne paradoksalt nok ikke – og derfor ser vi nu eksempelvis en så stor fyringsrunde som hos Siemens Gamesa, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, der følger vindindustrien tæt.
Hurtigere ordrer
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyses hurtigere ordrer til vindindustrien.
- Det er afgørende for denne store danske industri og tusinder af job, at vi bibeholder kompetencer og produktionskapacitet netop nu. Ellers bliver det umuligt at komme hurtigt i gang igen i produktionen, når de politiske aftaler skal effektueres og tusinder af møller skal opsættes, siger underdirektør Simon O. Rasmussen.
Der er netop nu langt færre ordrer i bøgerne hos Siemens Gamesa og Vestas end bare for et år siden. Det skyldes ikke mindst, at mange projekter er kalkulerede og besluttede, før mølle-producenterne har måttet hæve priserne med helt op til 20 procent i et forsøg på at dække stigende omkostninger til råvarer, logistik og energi – og derved skabe et sundt overskud i stedet for underskud.
- Prisstigningerne har betydet, at mange vindprojekter er blevet udskudt, sat på pause eller helt opgivet, fordi forudsætningerne er nogle helt andre. Den opbremsning er jo et gigantisk paradoks midt i en politisk prioritering af vindenergien, siger Jacob Pedersen.
Rammer underleverandører
Den forklaring bakker Siemens Gamesa op om. Frederikke Thim Tømmergaard, head of corporate affairs hos Siemens Gamesa RE, talte i sidste uge på Energipolitisk Konference 2022.
- Vi ser ambitiøse udmeldinger som aldrig før fra ikke bare den danske, men fra regeringer over hele verden, når det kommer til den grønne omstilling. Samtidig står vi også i den situation, at vores egen industri står i en krise. Hele vindindustriens forsyningskæde befinder sig i sin egen krise, paradoksalt nok, hvor vi ser færre ordrer og store problemer med at tjene penge på tværs af vindindustriens værdikæde, sagde Frederikke Thim Tømmergaard ifølge Jern- og Maskinindustrien.
Når Siemens Gamesa skærer så hårdt i aktiviteterne i Danmark med 800 job her og 2.900 job i den samlede koncern, så vil det også koste arbejdspladser i hele den danske underskov af leverandører.
- Det her vil hurtigt kunne mærkes ude hos underleverandørerne. De kan være bekymrede med god grund, for de vil komme til at mærke konsekvenserne i form af færre ordrer. Samtidig har underleverandørerne en udfordring med at få skubbet deres stigende omkostninger videre til de store producenter, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.
Lys forude
Men med det lange lys på er analytikeren mere begejstret end bekymret på den danske vindindustris vegne.
- Der venter frem imod 2030 mange, mange ordrer til industrien for at føre de politiske vind-ambitioner ud i livet. Men spørgsmålet er, om vindmøllemarkedet kommer lige så hurtigt i gang, som politikerne vil. Eller om det kræver, at politikerne går ind og sikrer, at der er en form for køreplan for, hvordan man forventer vindmøllerne skal opføres i fremtiden, for at der er noget sikkerhed for de her vindmølleproducenter.
- Men der er behov for, at vi får ryddet en række forhindringer for nye vindmølleprojekter af vejen. Her skal politikerne i arbejdstøjet i en fart og skaffe hurtigere tilladelser til projekter. Måske en vinter ved stearinlysets skær pga mangel på el gør, at danskerne bedre kan leve med vindmøller i horisonten, siger Jacob Pedersen.
Pris-forståelse
Frem imod 2030 peger TEKNIQ Arbejdsgiverne på, at der skal være forståelser for priser i industrien, der også giver sunde virksomheder i den sidste ende.
- Energiselskaberne og virksomhederne bag vindprojekterne bør erkende, at en ansvarlig og grøn produktion af kvalitetsmøller koster. Den kan godt være 15 procent dyrere, men de billigere alternativer er klimaskadelige og de vil svække den danske styrkeposition og føre til større tab, siger underdirektør Simon O. Rasmussen.