-
Industri
Er der ordre-krise eller ordre-kø? Afmatning har halveret ordrebogen hos firmaer i metalindustrien med kunder i byggebranchen. Andre med kunder i agro eller medico har en fyldt ordrebog. Læs her om situationen hos PAKMA, Rantec, Fasterholt, Scan Trapper og CJ Stainless.
Scan Trapper i Herning er eksperter i trapper til byggeri, industri og landbrug og eksporterer en betydelig del af produktionen. Virksomheden mærker nu for alvor recession eksempelvis inden for byggeriet. De senere år har ordrebogen løbende ligget omkring 30 mio. kr. Netop nu er bogen nede på 22 mio. kr.
- Jeg er ikke bekymret-bekymret over det fald, vi har oplevet de seneste tre måneder. I første omgang nedbringer de færre ordrer projekteringstiden og dermed leveringstiden. Måske er vi på vej til mere normale tilstande. Det er jo gået utrolig stærkt de sidste 4-5 år, hvor vi nærmest har haft ordrer et helt år frem i tiden. For nogle år siden var vi tilfredse ved at have ordrer til de kommende tre måneder, siger direktør og medindehaver Jesper Særkjær.
På kundesiden er det både byggeriet i Danmark samt kunder på de to nordiske eksportmarkeder i Norge og Sverige, der står bag den faldende efterspørgsel for Herning-virksomheden. Scan Trapper har 30 mand i Herning samt 12 mand på en fabrik i Letland, der primært leverer standard komponenter til trappe produktionen.
- Vi står heldigvis bredt i markedet. Afsætningsmarkederne bevæger sig konstant - netop nu aftager industrien og landbruget vores trapper. Eksportmarkederne i England og i Tyskland er der heller ikke afmatning på, så jeg ser ikke et aktuelt behov for tilpasning af virksomheden, selvom vores ordreindgang er faldet, siger Jesper Særkjær.
Fyrede i efteråret
Bjarne Juul Christensen er indehaver af Rantec i Svendborg, der specialdesigner og producerer komponenter, værktøjer og maskiner efter individuelle behov og specifikationer til levnedsmiddel - og procesindustrien.
- Jeg kan både sige ja og nej til at vi oplever afmatning på vores markeder. Billedet er ganske enkelt diffust for vores virksomhed lige nu. Vi afskedigede to i efteråret, men kunne godt bruge en ekstra lige nu. Men jeg afventer. Det er lige nu umuligt at sige, hvad vej markedet går i den nærmeste tid. Medicoindustrien er eneste undtagelse. Her er der travlhed, siger den sydfynske direktør.
Netop nu er der samlet otte mand på virksomheden i Svendborgs industrikvarter. De har ganske travlt for at nå opgaverne efter nedskæringerne i efteråret.
- Jeg oplever store kunder, der netop nu kræver at få priser for det kommende år, selvom vi eksempelvis slet ikke kender konsekvenserne af de kommende overenskomstforhandlinger. Det er en svær situation, fordi andre af vores konkurrenter giver priser. Det er risikabelt, men de har tilsyneladende råd til at gøre det. Det er en svær situation, siger Bjarne Juul Christensen.
Sindssygt travlt
Hos CJ Stainless Solutions i Kalundborg er der alt andet end recession, der præger ordrebogen. Virksomheden arbejder i medico-inudstrien hvor det går stærkt i øjeblikket.
- Kort sagt: Vi har sindssygt hamrende travlt! Vi har så mange opgaver lige nu, at vi kunne bruge op imod 20 rustfaste smede mere end de 15, vi allerede har indlejet til at supplere vores ca. 70 ansatte. Så på den måde oplever vi helt andre tider end de kolleger, der eksempelvis arbejder inden for byggeri, siger CFO Tina Jensen.
I år er det 50 år siden, at firmaet under navnet Chris Jensen begyndte at arbejde for den store danske medicinkoncern Novo Nordisk. Og det har igennem årene udviklet sig til et fast kundeforhold.
- Inden udgang af året 2022 kunne CJ se frem til en fuld ordrebog i hele 2023. Vi mærker således ikke direkte nogen form for afmatning på ordresiden. Til gengæld har vi oplevet den positive effekt, at flere firmaer med faglært mandskab nu selv tilbyder deres arbejdskraft. På den måde har vi netop kunnet indgå tre aftaler med ca. 15 mand, siger Tina Jensen.
De to afdelingen i Stenlille og Kalundborg under Chris Jensen er netop blevet fusioneret til ét selskab under navnet CJ Stainless Solution A/S med Jørgen Jensen som adm. direktør. Det har givet en fleksibilitet, hvor medarbejderne i Stenlille også kan assistere i Kalundborg, når der er ledig kapacitet. I Stenlille arbejder man især for Haldor Topsøe-koncernen med leverancer til store olieanlæg til verdensmarkedet.
Direktør i produktionen
Hos PAKMA i Korsør er der stadig travlt trods generel afmatning i dansk erhvervsliv. PAKMA ApS er totalleverandør inden for spåntagende bearbejdning, sammenføjning og overfladebehandling og er specialist i små og mellemstore serier med høj præcision.
- Vi har stadig travlt. Jeg mangler to mand, og jeg må bruge 2/3 af min arbejdsuge ude i produktionen for at få det hele til at hænge sammen. Men det nyder jeg faktisk i stedet for at sidde på kontoret og kigge ind i en skærm hele dagen, siger direktør Leon Hulstrøm, der har uddelegeret til andre på kontoret.
I PAKMA har man i den nuværende situation positiv effekt af, at der på et tidligere tidspunkt blev truffet en strategisk beslutning om, at kundegruppen skal være fordelt ud over en række brancher.
- Med den strategi sikrer vi, at alle vores kundegrupper ikke er i kælderen samtidig. Sidste år var et rekordår. 2023 bliver nok påvirket af tilbageholdenhed hos nogle kundegrupper, men vi kommer helt sikkert ud af året med et plus og skindet på næsen, selvom nogle holder på pengene pga den dyrere finansiering, siger Leon Hulstrøm, der netop nu mærker lav efterspørgsel eksempelvis fra agro-kunderne.
Tørke gav ordrer
På Fasterholt Maskinfabrik ved Brande er det nærmere vejret end konjunkturerne, der påvirker ordreindgangen. Lige nu kan direktør Rikke Kjær Pedersen glæde sig over effekten af et særdeles tørt forår og sommer i 2022 både i Danmark og i Europa.
- Vi har stadig ledige maskiner, men vi fik ordrebogen rigtig godt fyldt op for 2023, da hele Europa fik så tør en sommer sidste år. Tørt vejr får landbruget til at placere ordre på vores vandingssystemer til den efterfølgende sæson, siger direktøren, der har 80 personer på fabrikken i landsbyen af samme navn – Fasterholt.
Der er tale om selvkørende vandingssystemer, som bevæger sig rundt på markerne og sikrer ensartet vanding på hele dyrkningsarealet.