-
El
-
VVS
-
Industri
Færre unge søger ind på el, - vvs, - og industriuddannelserne, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen er bekymrende, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Gang på gang viser fremskrivninger, at der bliver brug for flere faglærte i fremtiden, men desværre giver 2022-optaget på erhvervsskolerne ingen løfter om, at behovet bliver dækket.
Således startede 64.000 unge på en erhvervsuddannelse i 2022, hvilket er et fald på 13 procent sammenlignet med 2021, hvor tallet var 73.000. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Hvis man zoomer ind på TEKNIQ Arbejdsgivernes område, er der også sket et betydeligt fald i optaget fra 2021 til 2022. På uddannelsen til vvs-energispecialist er faldet på 20,1 procent, på elektrikeruddannelsen er faldet på 15,9 procent, på industriteknikeruddannelsen er faldet på 7,1 og på smedeuddannelsen er faldet på 9,7.
Regeringen skal levere
Tallene giver anledning til panderynker hos Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne:
– Det lavere optag presser skolerne på økonomien, hvilket resulterer i manglende investeringer i udstyr, teknologi og opkvalificering af underviserne, siger Tina Voldby
Hun ser derfor frem til, at den nye regering leverer på løfterne om at give erhvervsuddannelserne et længe ventet løft.
– Vi har noteret os, at der i regeringsgrundlaget bliver fokuseret på, at de økonomiske styringsrammer for erhvervsuddannelsesområdet skal revideres. Og forhåbentlig vil regeringen særligt prioritere at løfte de grønne og tekniske uddannelser, som er afgørende for, at vi kommer i mål med den grønne omstilling, siger Tina Voldby.
Trods faldet fra 2021 til 2022 har uddannelserne på installations- og industriområdet oplevet en stor stigning i optaget over en tiårig periode (se figur) – i modsætning til gennemsnittet af de i alt 105 erhvervsuddannelser. Således startede 94.000 elever på en EUD-uddannelse i 2012, mens tallet som nævnt er nede på 64.000 I 2022.