-
VVS
Overenskomstforhandlingerne er skudt i gang med de faglige organisationer på el- og vvs-siden. Trods usikre fremtidsudsigter er forhandlingsviljen stor på begge sider af bordet.
Flankeret af røde faner og klapsalver bliver overenskomstforhandlingerne indledt mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund mandag den 16. januar i Glostrup. Forinden har den medrejsende pølsevogn sørget for fyldte maver.
Det klassiske scenarie udspiller sig dog på et knapt så klassisk lærred, hvor usikre økonomiske fremtidsudsigter står malet i kraftige farver. Alligevel er viljen til at lande en aftale stor.
- Der er stor usikkerhed om fremtiden, og forhandlingerne kommer til at foregå på en baggrund af økonomiske udfordringer. Omvendt er vi trukket i arbejdstøjet i håbet om at nå en fælles aftale. Der er både en stor tillid til - og et godt samarbejde med - Dansk El-Forbund, så selvom vi ikke er enige om alt, så jeg tror jeg bestemt, at vi får et godt forhandlingsforløb, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
De centrale forhandlere fra TEKNIQ Arbejdsgiverne (tv) og Dansk El-Forbund, da de mødtes mandag den 16. januar.
Foto: Ulrik Jantzen
Samme melding kommer fra Dansk El-Forbund:
- Vi har altid en fornuftig dialog mellem vores to organisationer. Det tror jeg også, vi får her ved OK23. Målet for Dansk El-Forbund er at få et godt resultat, som vores medlemmer kan se sig i på el-området, men de skal selvfølgelig derefter tage stilling til resultatet ved urafstemning, siger Benny Yssing, forbundsformand, Dansk El-Forbund.
Selvom man ikke er enige om alt, er der vilje fra begge sider af bordet til at nå hinanden. Her er det forhandlerne fra Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal, der sidder over for TEKNIQ Arbejdsgiverne fredag den 13. januar.
Foto: Marie Victoria L. Nedergaard
Vvs’ere også klar til at lande aftale
Vvs’erne åbnede ballet fredag den 13. januar, hvor forhandlerne fra Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal mødte op hos TEKNIQ Arbejdsgiverne for at tage hul på de første officielle overenskomstforhandlinger. Også her var der velvilje at spore på begge sider af bordet.
- Der er ingen tvivl om, at vi går nogle svære forhandlinger i møde. Der er altid risiko for konflikt, og den er ikke blevet mindre denne gang. Vi står i en situation, som jeg ikke har kendt lignende i min tid. Men når det er sagt, så går vi selvfølgelig til forhandlingerne med den indstilling, at vi skal lande et resultat, som begge parter kan se sig selv i, og som de fleste medlemmer vil stemme ja til, udtalte Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.
Og det kan lykkes, viser historien. Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2020 lykkedes det at lande aftaler, som endte med at få stor opbakning. Dengang stemte 81,4 procent af vvs’erne ja til overenskomstaftalen, mens 76,3 procent af elektrikerne endte med at nikke ja til aftalen.
Hele holdet fra både fagbevægelse og arbejdsgiverside, der skal lande en overenskomstaftale for vvs'erne.
Foto: Jonas Krøner
Den samlede delegation fra Dansk El-Forbund og TEKNIQ Arbejdsgiverne, da de mødtes i Glostrup mandag.
Foto: Ulrik Jantzen